Blog

Keep up to date with the latest news
Toamna in gradina ta

Toamna in gradina ta

Sunt trei aspecte importante de care trebuie sa tinem seama in decursul lunilor de toamna, in special in septembrie. Primul se refera la faptul ca acum este momentul sa schimbam sau sa gandim design-ul gradinii, modul in care se prezinta. De ce? Pentru ca acum pot fi mutati copacii si arbustii, florile de vara s-au ofilit iar cele de primavara asteapta inca plantarea.

Termenul mai potrivit este cel de peisagistica dar cum nu toti ne putem permite sa angajam un specialist, ce ne ramane de facut este sa ne documentam putin si sa ne punem creativitatea la lucru.

Cateva dintre sfaturile de baza referitoare la designul de gradina spun ca intreg spatiul verde trebuie sa aiba aspectul unui peisaj natural, fara a parea fortat, formand un tot unitar atat prin componentele gradinii cat si cu locuinta. Important este si ca gradina sa aiba un punct central, deosebit de margini.

Florile trebuie plantate avand in minte modul in care se vor imbina cu structura locului si pozitia acestora una fata de celelalte.

Odata ce ai gandit, ori regandit,  conceptul de design, se poate trece la amenajarea propriu-zisa care implica nivelarea pamantului, terasarea lui daca este necesar, demarcarea, trasarea aleilor si cararilor, plantarea florilor, si asezarea gazonului.

Solul trebuie pregatit si ingrasat,  acesta fiind cel de-al doilea aspect important in amenajarea gradinii toamna. Astfel, acum se realizeaza o profunda curatire a gradinii de buruieni, plante moarte, frunze, crengi, paraziti etc. Unii ne sfatuiesc sa realizam un compost din toate acestea- exceptie facand parazitii, bineinteles – pe care mai apoi, sa il asezam la baza copacilor si a arbustilor. Dar indiferent daca ne folosim de frunzele si crengile deja cazute sau folosim ingrasaminte chimice, important este ca acum se realizeaza ingrasarea solului.

Ultima etapa se refera la flori, plante, legume, pomi etc. Pe de o parte avem grija sa taiem crengile moarte si sa oferim o forma arbustilor, gardului viu daca avem, pomilor  si a arborilor. Invelim cu folie protective arbustii mai sensibili si protejam radacinile copacilor cu amestecuri din frunze, paie etc. Inlaturam plantele moarte iar pe celelalte le mutam in locuri mai ferite sau chiar in ghivece, in interiorul locuintei.

Pe de alta parte insa, plantam bulbii si semintele florilor si plantelor de primavara, astfel intampinand sezonul lui Martisor cu o minunatie de gradina.

Sa nu uitam insa ca daca ne-am apucat de amenjarea gradinii din timp si mai putem beneficia de putina caldura inainte de venirea iernii, sunt plante si flori specifice toamnei pe care le putem rasadi in gradina noastra. In top se afla stuful chinezesc, azaleea de gradina, narcisele si crizantemele. Daca stiti voi si alte plante, asteptam sugestii. Pana atunci va uram mult spor  si veselie la amenajarea gradinii voastre de toamna!

 

Related Posts

Cum sa amenajezi o gradina perfecta langa casa ta

Cum sa amenajezi o gradina perfecta langa casa ta

De cele mai multe ori, fiind foarte preocupati cu amenajatul casei in care locuim, avem tendinta de a neglija locul in care fundatia casei se intalnes…

Read More
Idei pentru o gradina cocheta

Idei pentru o gradina cocheta

Fie ca dispui de un spatiu mare sau mic de gradina, aceasta este unul dintre cele mai importante puncte ale casei tale. Gradina  este spatiul de …

Read More