In orice decizie de achizitie imobiliara, acest subiect reprezinta un criteriu esential si tocmai din acest motiv, ne-am gandit ca o detaliere a diferitelor tipuri de compartimentari ar fi foarte utila. Stiind ce compartimentare te avantajea
Iata ce inseamna in acceptiunea actuala un apartament decomandat, semidecomandat, nedecomandat, circular sau open space.
1. Apartamentul decomandat. In cazul unui apartament decomandat, intrarea se face printr-un hol principal din care poti ajunge in toate incaperile. Camerele sunt separate. Apartamnentele cu acest tip de compartimentare sunt cele mai cautate pe piata imobiliara deoarece ofera intimitate tuturor membrilor familiei.

Ca si avantaje ale acestui tip de compartimentare, putem mentiona faptul ca: incaperile nu sunt legate intre ele si din acest motiv spatiul personal al fiecarui membru este respectat; bucataria este separata, iar mirosul de mancare nu patrunde in celelalte camere; fiecare persoana isi poate seta temperatura dorita in camera; spatiul comun poate fi folosit fara ca ceilalti mambrii ai familiei sa fie deranjati.De obicei acest tip de apartamente este agreat de familii cu sau fara copii, tinere sau nu numai .
2. Apartamentul semidecomandat. Se caracterizeaza prin faptul ca exista cel putin o trecere dintr-o camera in alta. La acest tip de compartimentare exista de obicei doua holuri: unul de acces in locuinta (prin care poti ajunge in living si bucatarie) si unul care duce spre dormitor si baie. Tipul semidecomandat este intalnit atat la apartamentele cu 2 camere, 3,sau 4 camere. Cele semidecomandate sunt apreciate de clienti indeosebi de cei tineri care apreciaza existenta in apartament a unui spatiu deschis de zi , in care se se desfasoare activitatile de peste zi , izulat de zona de dormitor .Ca avantaje, pretul unui apartament semidecomandat este mai mic, in comparatie cu cel decomandat.

3. Apartamentul nedecomandat (tip vagon). In apartamentele tip vagon, trecerea in celelalte camere se face prin camera mare (de zi). Accesul se face printr-un hol care duce spre camera de zi, aceasta fiind si punctul de trecere spre dormitor si baie.
4. Apartamentul circular. Acest tip de compartimentare este un mix intre compartimentarea decomandata si cea semidecomandata. Tipul circular este compus din doua holuri (precum in cazul celui semidecomandat), dar accesul din primul hol catre cel de-al doilea se poate face atat prin bucatarie, cat si prin living. Astfel, cele doua holuri dau impresia unei suprafete libere spatioase, care ofera posibilitate de miscare.Este o compartimentare intalnita in locuintele de generatie mai veche .

5. Apartamentul open space. Intr-o locuinta open space, una dintre incaperi nu dispune de un perete despartitor. In majoritatea cazurilor, proprietarii au renuntat la peretele cu usa al bucatariei sau al livingului pentru a se bucura de mai mult spatiu. Cu alte cuvinte, livingul este open space cu bucataria. Un avantaj al acestei compartimentari il constituie ideea de mai mult spatiu pentru membrii familiei.Este ideea de compartimentare foarte frecvent intalnita in aparteentele nou construite