Blog

Keep up to date with the latest news
Romania, cumparata de straini? Afacerea anului 2014: Terenurile agricole

Romania, cumparata de straini? Afacerea anului 2014: Terenurile agricole

Agricultura este un domeniu extrem de profitabil, insa necesita timp si rabdare. Strainii care vin in Romania stiu aceasta lectie si asteapta sa o aplice. De la începutul lui 2014, cetatenii europeni nu mai intampina piedici atunci cand isi doresc sa isi cumpere un teren in Romania. Strainii din comunitatea europeana nu mai intampina restrictii la achizitia terenurilor agricole, avand aceleasi drepturi ca si romanii. In contextul in care preturile de la noi din tara sunt chiar si de zece ori mai mici fata de cele din vestul Europei, numarul investitorilor interesati se anunta a fi ridicat.

Va ajunge Romania o tara detinuta de straini?

Probabil ca da. Asta deoarece cetatenii celor 28 state din Uniunea Europeana, precum si cei din Norvegia, Islanda, Liechtenstein si apatrizii cu domiciliul in aceste tari vor putea cumpara fara restrictii terenuri agricole în Romania .Aceasta lege a fost adoptata de Parlament in ultima luna a anului trecut. Totusi, Presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea acestei legi si revizuirea unor aspecte legate de institutia care va reglementa tranzactiile si dreptul de preemptiune.  Deocamdata, exista un vid legislativ, iar tranzactiile sunt „la liber” pentru toti cetatenii. Presedintele Bssescu a refuzat sa promulge actul normativ, in timp ce legea veche, care le impunea strainilor anumite restrictii, nu se mai aplica de la inceputul anului 2014.

Sute de mii de hectare de teren agricol si-au gasit proprietari straini, in ultimii ani

In timp ce romanii au fost interesati sa schimbe gospodaria de la tara pentru un apartament la oras sau sa gaseasca un loc de munca in strainatate, investitorii din afara granitelor au gasit tara in care un hectar de teren e mai ieftin decat un laptop performant de ultima generatie. Portughezi, spanioli, italieni, germani, danezi, arabi– strainii au cumparat masiv din suprafata agricol a Romaniei. Mai mult, numarul hectarelor de teren agricol necultivat a crescut alarmant, dupa 1989. La nivel national, circa 4,5 milioane de hectare au fost abandonate de proprietarii romani.

Pretul terenului agricol este atat de mic, incat bugetul marilor cumparatori nu este afectat de o astfel de investitie

Intr-o lume in care organizatiile internationale avertizeaza constant ca productia de hrana trebuie sa creasca, investitiile in domeniul agriculturii sunt cu adevarat de viitor. Investitorii straini asteptau cu nerabdare liberalizarea acestui segment, iar in ultima vreme, se pare ca si romanii cu dare de mana au inceput sa observe potentialul acestei piete – cele mai cunoscute nume care au facut achizitii importante de teren agricol de-a lungul lui 2013 sunt Ioana Basescu si Elena Udrea. Romania ar putea fi una dintre cele mai productive tari din Europa, deoarece are un potential agricol urias– ar putea hrani 80 milioane oameni, in timp ce circa 45% dintre romani inca locuiesc in mediul rural, iar aproape 30% dintre angajati lucreaza in agricultura.

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More