Blog

Keep up to date with the latest news
Retrospectiva imobiliara a anului 2014

Retrospectiva imobiliara a anului 2014

            Parerea specialistilor este ca în general, contextul a fost si ramâne unul pozitiv pentru oricine doreste sa investeasca in imobiliare. Ironic, motivul pentru care media pietei este mai scazuta este reducerea  numarului lucrarilor de infrastructura si al investitiilor publice. Si tocmai preturile reduse atrag investitorii.

           Primul trimestru din 2014 a decurs cu asteptari înalte, datorita valorii in crestere a PIB-ului cu 3.5%. Optimistii si-au temperat sperantele insa in lunile urmatoare, atunci cand PIB-ul s-a contractat cu 1%. Cu toate acestea insa, prognozele nationale si internationale asupra economiei romanesti raman favorabile.

In primele opt luni ale anului în curs, atât exporturile cât si importurile au crescut cu 6,7%, respectiv 6,3% în comparatie cu aceeasi perioada din 2013”, declara reprezentantii JLL în Bucharest City Report. De asemenea, acelasi raport specifica ca numarul de constructii rezidentiale si nerezidentiale a crescut cu 34,1% respectiv 7.7%. In plus, ” volumul investitiilor înregistrat în primele trei trimestre ale anului este estimat la 809 milioane euro, ceea ce este cea mai ridicata valoare din 2008 pâna în prezent si un semn cât se poate de clar ca Romania este din nou în lumina reflectoarelor”, arata specialistii JLL.

          pib 2014

         Investitorii pari sa fie tot mai încrezatori si mai determinati în demersul lor de a prospecta piata locala. România este considerata, alaturi de Ungaria si Turcia, una dintre cele mai atractive destinatii pentru investitii din Europa de Est, potrivit specialistilor EY in studiul European Attractiveness Survey. Trebuie precizat totusi ca acest top se refera la preferintele investitorilor care doresc deja sa investeasca in Europa de Est si Centrala. Astfel, Europa de Vest este in  continuare preferata in fata Europei de Est. Procentul trebuie comparat cu cei 82% care au numit un oras din Europa de Vest si cu cei 19% care au numit un oras din Europa de Sud. Specialistii explica aceasta situatie prin cresterea riscurilor la nivel global, astfel ca marii investitori aleg sa-si plaseze banii în statele dezvoltate, în care pericolele financiare par mai mici.

In aceasta nota,il citam pe Dl. Jörg Thalmann, specialist imobiliar de origine româna care declara ca  la ora actuala, România nu se mai afla pe harta imobiliara a Europei si mi-e teama ca va fi invadata de investitori asiatici”. In opinia dumnealui, investitorii asiatici cunosc mai putin detaliile legate de economia romaneasca, asadar sunt atrasi mai degraba de preturile scazute.

           O opinie populara a oamenilor de afaceri este ca România are potential, însa nu reuseste sa îl concretizeze.

David Hay, CEO AFI Europe Romania spune ca "România nu are o reputatie prea buna în Europa, si desi detine numeroase avantaje fata de alte tari din regiune ea nu a reusit sa îsi construiasca o imagine precum Cehia sau Polonia, spre exemplu."

          Masuri de sprijin al pietei imobiliare au fost deja implementate in ultimii ani, cum ar fi programul Prima Casa sau reducerea dobanzilor bancare. In ultima parte a anului 2014, BNR a scazut rata dobânzii de politica monetara de doua ori, pentru a încuraja creditarea si a stimula cresterea economica.

 preturile pietei

          Oare la ce se asteptam in anul care vine? Estimarile PwC nu sunt tocmai roz.Potrivit acestora, zona Euro nu va ajunge la nivelul PIB real de dinainte de criza decât în 2016. ”Cresterea economica din Zona euro ramâne foarte slaba si este putin probabil ca Germania sa intervina pentru a impulsiona economia”, explica expertii PwC,  în ultimul raport lunar Global Economy Watch.Cu toate acestea, un semn încurajator vine tot dintr-un raport, emis de  Oxford Economics, în care se arata ca PIB-ul României ar putea sa accelereze la 3,5% în 2015.

Related Posts

Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp

Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp

Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp 30% din volumul din Bucureşti. Iaşi a devenit al doilea cel …

Read More
O casă…pentru toate gusturile

O casă…pentru toate gusturile

Cauți să te muți la o casă nouă care să satisfacă și cele mai pretențioase gusturi? Avem locuința ideală pentru tine. Este vorba de o casă…

Read More