Proprietarii accepta greu noua realitate de pe piata imobiliara. Tranzactiile sunt incetinite chiar de vanzatori
Numarul vanzatorilor care isi supraevalueaza proprietatile este departe de a fi mic, desi scaderile de pret din ultimii ani sunt evidente. Motivele sunt diverse, dar efectul este acelasi: cumparatorii sunt alungati de preturile nerealiste, iar timpul de asteptare pana la incheierea tranzactiei creste. Pe de alta parte, proprietarii ancorati in realitate reusesc sa gaseasca un client in doar cateva saptamani, fara mari eforturi. Anii de criza au schimbat in mod considerabil conditiile care guverneaza piata imobiliara din tara noastra. Puterea este acum in mana cumparatorilor, abordarea lor este complet diferita fata de anii de boom, acestia adaptandu-se rapid la situatia actuala. In aceste momente, cumparatorii sunt mai atenti la pret, negociaza dur si in acelasi timp au mai multe asteptari si pretentii.
De partea cealalta, vanzatorii par sa fi acceptat mai greu noile reguli, motiv pentru care piata a fost multa vreme blocata. Numarul tranzactiilor imobiliare a inceput sa creasca abia cand proprietarii au inteles ca valoarea locuintelor este data de piata, nu de propriul sistem de evaluare. insa desi lucrurile sunt cat se poate de clare, desi stabilirea pretului de vanzare a unei proprietati se face in functie de niste criterii precise, numarul vanzatorilor care isi supraevalueaza bunul imobiliar este departe de a fi mic.
Valoarea unei proprietati este data de cerere si de oferta, nu de considerente personale
Cele mai multe apartamente supraevaluate sunt scoase la vanzare de catre proprietari , subliniaza specialistii imobiliari. Acest lucru este explicabil, deoarece vanzatorii nu detin informatii din piata, nu au vazut o analiza comparativa de piata si nu beneficiaza de toate avantajele pe care le aduce colaborarea cu un agent imobiliar. Dar greseala cea mai mare pe care o fac proprietarii este faptul ca isi calculeaza pretul pentru o locuinta in functie de propriile nevoi, si nu in functie de situatia de pe piata imobiliara. In loc sa se distanteze emotional de proprietate, acestia iau in calcul exclusiv criteriile personale, astfel ca stabilesc un pret nerealist.
In lipsa unor informatii corecte, proprietarii stabilesc preturile in functie de visele altor proprietari
Pe de alta parte, este explicabil faptul ca proprietarii sunt dezorientati, considera cei care cunosc piata imobiliara. in lipsa unui sistem bine pus la punct de monitorizare a tranzactiilor imobiliare, vanzatorilor le este foarte usor sa greseasca atunci cand isi evalueaza locuinta. Lipsa de informatie este o problema cu care se confrunta toti cei care activeaza in piata imobiliara de la noi, problema ce a fost rezolvata de mult in alte tari.