Prima Casa: Cati bani au mai ramas de fapt pentru achizitii?
Creditele ipotecare co-garantate de catre stat au sustinut cererea de apartamente destinate populatiei cu venituri medii, fie ele in blocuri vechi sau noi.
De la demararea sa, in iunie 2009, programul Prima Casa – prin care statul a decis sa co-garanteze acordarea de credite ipotecare catre populatie, la un nivel redus de avans si dobanda – a functionat ca un veritabil „colac de salvare” pentru rezidentialul autohton. Desi in piata exista si voci critice la adresa acestei initiative, nu incape indoiala ca garantiile acordate de catre stat au sustinut cererea de locuinte, cel putin pe segmentul apartamentelor destinate populatiei cu venituri medii, fie ele vechi sau noi. Specialistii imobiliari, dar si investitorii, recunosc rolul semnificativ al Primei Case. Acestia afirma ca in lipsa programului de finantare, multe dintre proiectele din tara s-ar opri la stadiul de proiect.
11.000 de garantii in primele 6 luni
Programul guvernamental a inceput anul 2014 cu un plafon de garantare de aproximativ 2,08 miliarde de lei. Acest plafon permitea acordarea de credite in valoare totala de aproape 4,17 miliarde de lei, respectiv dublul sumei alocate de catre Guvern pentru program (datorita impartirii riscurilor de creditare intre stat si institutiile finantatoare, in proportie de 50%-50%). Datele oficiale arata ca, dupa primul semestru din 2014, cei interesati de accesarea unui astfel de imprumut mai au la dispozitie mai bine de jumatate din plafonul initial. Astfel, dupa primele sase luni ale anului 2014, au fost inregistrate peste 11.000 de garantii acordate in cadrul Programului Prima Casa.
Fonduri pentru 7.600 de locuinte de pe piata libera
Cu toate ca cifrele sunt imbucuratoare la prima vedere – ele ce ar insemna ca fondurile ramase pentru alocarea de credite co-garantate de catre stat ar trebui sa fie suficiente pana la finele anului –, acestea pun totusi o problema vanzatorilor de locuinte. Este vorba de faptul ca plafonul de garantare ramas include o suma consistenta – circa 490 milioane de lei – destinata exclusiv achizitiei de unitati locative prin intermediul Agentiei Nationale de Locuinte (ANL). Asta inseamna ca pe parcursul urmatoarelor 6 luni, romanii mai au de fapt la dispozitie doar 600 de milioane de lei pentru cumpararea de locuinte de pe piata libera, fie ele apartamente vechi sau noi. Aceasta suma ar permite contractarea de credite in valoare totala de 1,2 miliarde de lei (suma garantata de catre stat se dubleaza, deoarece bancile suporta 50% din risc). Avand in vedere valoarea medie a unui credit Prima Casa consemnata in primele cinci luni din 2014 – 156.590 de lei, raportat la cursul valabil in luna mai, reiese ca cei interesati ar mai putea achizitiona pana la finele anului circa 7.600 de locuinte de pe piata libera.