Magnolia- o floare minunata
Magnolia este o planta nepretentioasa si extrem de frumos mirositoare. Aceasta se planteaza primavara sau toamna si atunci cand infloreste este o adevarata splendoare. Florile pot fi roz pal, roz puternic dar si galben sau lila.
Aparitia frunzelor copacilor e un indiciu ca este tarziu sa mai plantezi magnolia
Magnolia este o planta care iubeste soarele, dar se poate cultiva la fel de bine si in zonele de semiumbra. Dat fiind ca iubeste temperaturile ridicate, aceasta se cultiva la altitudini joase si la locuri adapostite, de cele mai multe ori pe langa case sau ziduri. Distantele de plantare fata de alte specii sunt, in cele mai multe situatii, de aproximativ 4 metrii.
Ce presupune cultura magnoliei?
Magnolia are nevoie de un climat bland, cu ierni mai putin geroase, fara curenti de aer si geruri tarzii de primavara. Aceasta se cultiva in coluti profunde, alcaline si usor acide. Trebuie acordata multa atentie modului de executare a gropii in care se planteaza magnolia; marimea acesteia este determinata de marimea sistemului radicular, care nu trebuie sa depaseasca 80 de cm. Cat despre forma ei, specialistii spun ca trebuie sa fie in forma de cub.
Dupa ce groapa este gata, trebuie asezat pe fundul acesteia un strat de nisip sau pietris de aproximativ 5 cm. Acesta va evita stagnarea apei care favorizeaza putrezirea radacinii. Apoi se adauga o movilita de pamant alcatuit 50 % din pamantul provenit de la saparea gropii si pamant de frunze de padure. Urmeaza asezarea plantei cu sistemul radicular pe aceasta movilita si se adauga treptat tot un amestec de pamant format din pamant de frunze de padure si pamantul rezultat din saparea gropii.
In timp ce adaugati pamant, este bine sa calcati usor in jurul plantei pentru a elimina golurile de aer. Cand groapa este aproape gata, udati cu aproximativ 5 litri de apa. La plantare, nivelul coletului plantei trevuie sa fie la nivelul solului. In timpul secetos, magnolia trebuie udata o data pe saptamana cu circa 5 litrii de apa. Magnolia este in mare o planta fara pretentii, cu exceptia celor legate de clima. Este sensibila la ierni cu temperaturi scazute, la geruri tarzii de primavara, la curenti de aer, soluri argiloase si secetoase.
Cum intretinem magnolia?
Pentru a se dezvolta asa cum trebuie si a inflori minunat, magnolia trebuie intretinuta. Printre lucrarile de intretinere se numara taierile pentru formarea coroanei, eliminarea buruienilor din jurul tulpinii si indepartarea ramurilor uscate dupa inflorire. Planta se inmulteste prin marcotaj. Acesta se face prin arcuirea ramurilor care se gasesc in apropiere de sol. Acesta se face in lunile august – septembrie, dupa incetarea cresterii lastarilor. Detasarea plantelor înradacinate de planta-mama se executa in anul urmator, primavara sau toamna. Alte metode de inmultire sunt altoirile in placaj sau despicatura si semanatul semintelor.O alta regula este sa plantezi magnolia la loc definitiv, deoarece acesteia nu-i place sa fie mutata dintr-un loc in altul. Magnolia este o specie rezistenta la boli si daunatori, neridicand probleme de tratamente fitosanitare.