La ce imprumuturi poti recurge, daca nu te incadrezi programul Prima Casa?
Desi creditul Prima Casa, este cel mai avantajos imprumut in momentul de fata, nu toata lumea se incadreaza in cerintele acestuia. Sunt destui tineri care si-ar permita o rata lunara de cateva sute de euro, insa nu multi sunt dispusi sa dea un avans de 25% din valoarea locuintei mult visate, procent pe care bancile il solicita in cazul unui credit bancar. Un prim avantaj al creditului Prima Casa, este si dobanda.
In ultima perioada cererile pentru un imprumutat garantat de stat, a crescut considerabil, oferind astfel o gura de aer curat pietei imobiliare. Astfel bucurandu-se de succesul imprumuturilor Prima Casa, bancile au decis sa vina cu produse asemanatoare, adresate tuturor clientilor. Asadar, vestea buna e ca ofertele de credite standard din piata, se apropie de nivelul Prima Casa. Vestea si mai buna este ca, au aparut modificari si la capitolul avans, unde acesta poate ajunge pana la 15%, in anumite circumstante si conditii.
Deoarece trecem printr-o perioada mai sensibila din punct de vedere financiar, bancile si-au sporit atentia, atunci cand imprumuta bani. Prin urmare este mult mai dificil sa obtii un credit, fata de acum 5 ani. Bineinteles ca pe langa acest lucru, ofertele ieftine nu sunt dedicate oricui, in general, doar clientii premium, care se incadreaza intr-o clasa cu risc mic, pot beneficia de ele.
Va dam astfel un exemplu concret, pentru a intelege mai bine aceasta conditie. Oferta de credit imobiliar standard cu DAE de 5,2%, este dedicata doar clientilor care au venituri minime pe familie de 8.000 de lei, pentru cei din Bucuresti si de 6.000 de lei pentru cei din restul tarii. Pana aici totul este simplu.
Solicitantii care au un salariu in euro, sau plata lor este indexata in moneda europeana, pot oferi un avans mai mic din valoarea proprietatii pe care sunt pe cale sa o cumpere. Conform reglematorilor impuse de Banca Natioanala, acesti clienti ofera un avans minim de 20%, fata de 25% cat este in cazul celor care doresc credite in valuta, dar sunt platiti in lei.
De cand lumea creditele in euro au fost mai ieftine, decat cele in lei, dar riscut impus de ele nu trebuie trecut cu vederea. Ratele lunare vor depinde mereu si in mod direct de evolutia cursului euro-leu, iar avand in vedere situatia actuala, este un risc destul de mare.
Plus de asta aici se adauga si raportarea dobanzilor in functie de Euribor, aflat in present la minime istorice. Cand acesta va reveni pe crestere si clientii vor cunoaste o majorare automata a dobanzii si bineinteles si a ratei lunare.
Creditul in lei are un avantaj important acela ca avansul minim solicitat este de 15 %, insa vor plati dobanzi mai mare cu cateva puncte procentuale.