Curiozitati de Craciun sau ,,13 Mosi Craciuni pe role"
Americanii au facut o treaba buna promovand in toata lumea Craciunul asa cum il stim azi. Dar oare ce obiceiuri mai neobisnuite s-au pastrat? Spre exemplu, stiati ca in Italia cadourile sunt aduse de o vrajitoare si nu de Mos Craciun? Sau ca in Islanda nu este doar un Mos Craciun ci 13?
Spunem ca Mos Craciun locuieste in Laponia. Sau poate nu? Finlandezii, spre exemplu, cred ca Mos Craciun locuieste in nordul tarii lor, in zona numita Korvatunturi. Nu avem cum sa verificam adevarul cu Mos Craciun fiind atat de eluziv dar putem presupune ca se simte ca acasa in tarile nordice. Acum haideti sa vedem care sunt curiozitatile de Craciun.
Finlandia
In Finlandia, exact la ora 12, un reprezentant al orasului proclama "pacea de Craciun". Aceasta inseamna ca pana la Boboteaza celor care tulbura pacea li se aplica pedepse severe. Acest obicei exista de cam 600 de ani si este valabil pentru intreaga tara. Printre mancarurile servite de Craciun se serveste si un fel de orez care contine doar o migdala iar persoana care ajunge sa o manance se va casatori in anul ce urmeaza.
Islanda
Multi copii ar vrea sa fie islandezi in timpul Craciunului. Aici nu vine doar unul ci 13 Mos Craciuni. Povestea spune ca acestia coboara din munti unul cate unul, incepand cu data de 11 decembrie si aduc celor cuminti dulciuri, mandarine si lozuri in plic, iar celor rai, cate un...cartof.

Anglia
In 25 decembrie familia engleza se strange la masa festiva si consuma traditionala masa de Craciun: curcanul cu castane, rata coapta la cuptor si binecunoscuta budinca de prune. De asemenea, in fiecare casa este prezent vascul.
Dupa masa copioasa de Craciun, englezii pornesc la vanatoare de pitigoi, chiar in ziua de Sf. Stefan, amintind de legenda in care martirul crestin inchis nu a mai putut sa se salveze din cauza acestei pasari care a trezit gardianul ce il pazea.
Copiii, isi agata un saculet pentru cadouri de pat, de semineu sau chiar in interiorul hornului, ca sa ajunga Mos Craciun mai usor la el.
Germania
V-ati fi gandit ca Germania a oferit lumii obiceiul de a impodobi bradul de Craciun, care initial era decorat cu panglici colorate, lumanari si diferite dulciuri?
In aproape fiecare casa germana exista Adventskrantz, un suport metalic cu patru lumanari. "Advent" inseamna "vine", iar acest suport simbolizeaza cele patru saptamani de dinaintea Craciunului. In fiecare duminica din aceste patru saptamani, este aprinsa cate o lumanare.
De altfel, si germanii ca si alte natiuni europene, au obiceiul procesiunilor si festivalurilor in cadrul carora actori pun in scena Nasterea lui Iisus.

Elvetia
O traditie a elvetienilor este "Parada ridichilor luminate". Copiii scobesc cate o ridiche, pe care ulterior o impodobesc cu diferite forme de sezon (braduti, stelute).

Potrivit datinii, Mos Craciun nu le aduce numai copiilor dulciuri, ci el este si cel care vine cu bradul in casele oamenilor.
Olanda
Copiii de aici stiu ca in noaptea dinainte trebuie sa-si toarne zahar in ghetute. Potrivit traditiei, calul cu care vine Mosul va manca zaharul atunci cand se va opri in acea casa si, apoi, va lasa copiilor dulciuri si cadouri.
Franta
In unele zone ale tarii, oamenii ard un butuc in gospodarie, conform traditiei gestul semnificand bunastare in viitor.
Italia
Copiii primesc cadourile nu de la Mos Craciun, ci de la Befana, o vrajitoare care vine calare pe o matura. Aceasta este intampinata cu vin si biscuiti iar totul se intampla in ziua de Boboteaza.

Cehia si Slovacia
Un obicei in aceste tari este prezicerea viitorului, care presupune taierea in curmezis a unui mar. Daca apare o stea, va fi un an bun, iar daca este o cruce, anul va fi rau. Craciunul este si un moment important pentru fetele nemaritate sa-si afle ursitul. De aceea, cu 12 zile inainte, tinerele scriu pe 12 biletele numele baietilor pe care ii plac si le pun sub perna. In fiecare dimineata, ele arunca la gunoi cate un bilet, astfel ca ultima bucata de hartie ramasa pentru dimineata de Craciun le va indica numele celui cu care se vor casatori.
Ucraina
Traditionala aici este masa