Blog

Keep up to date with the latest news
Cateva criterii de selectie a unei locuinte, urmarite de cumparatori

Cateva criterii de selectie a unei locuinte, urmarite de cumparatori

Modificarea nevoilor si preferintelor românilor aflati în cautarea unei case se vede si în transformarile suferite în ultimii ani de piata constructiilor noi. De la declansarea recesiunii încoace, comportamentul cumparatorului român de locuinta este vizibil diferit – fapt ce a condus la modificari notabile si pe piata constructiilor noi. Desi se poate spune ca cele câteva criterii majore de selectie a unei proprietati au ramas, în mare, aceleasi, schimbarile vizeaza fie gradul de importanta acordat acestora, fie „etaloanele” luate în calcul pentru fiecare în parte.

Pretul- un aspect esential

Comparativ cu perioada de boom a pietei, când clientii se înghesuiau la usa vânzatorilor in ciuda preturilor ce cresteau de la o zi la alta, în ultimii sase ani, valoarea de achizitie a unei locuinte a devenit, pentru majoritatea cumparatorilor, principalul factor de selectie – si înca unul extrem de restrictiv. Pe lânga deteriorarea situatiei economice a tarii, un impact important l-au avut restrictiile de creditare aplicate de catre banci, în contrapunct cu lansarea programului Prima Casa .Astfel, la cinci ani de la implementarea acestei initiative a statului, pragul de 60.000 de euro a devenit cel mai uzitat etalon pe piata rezidentiala – cel putin pe segmentul locuintelor pentru clasa medie, fie ele vechi sau noi. De precizat este ca, între timp, pretentiile potentialilor cumparatori (dar si oportunitatile oferite de catre piata) în aceasta marja de pret au crescut – de la un apartament cu doua camere în bloc vechi, la unul cu trei camere în bloc nou (în conditiile în care, în perioada de apogeu a pietei – martie 2008 –, un apartament bicameral costa si 120.000 de euro, iar unul cu trei chiar si 150.000 de euro).

Tu ai face compromisuri pentru o localizare buna?

Desi pentru a beneficia de un pret mai bun tot mai multi cumparatori se arata dispusi sa faca compromisuri la capitolul localizare (dovada fiind succesul înregistrat de ansamblurile de locuinte noi dezvoltate la marginea Capitalei, dar nu numai), asta nu înseamna ca acest criteriu este eliminat din procesul de selectie. În piata exista înca destui clienti care prefera apartamentele vechi tocmai datorita amplasamentului lor favorabil, datorita accesului facil la mijloacele de transport în comun (mai ales metrou) si apropierii de scoli, gradinite, parcuri, magazine, centre comerciale etc. Chiar si pentru blocurile dezvoltate la periferie, accesul la cel putin o linie de transport în comun este un factor decisiv în luarea unei decizii de achizitie.

Anul constructiei

Printre criteriile importante de selectie a unei proprietati (în special a unui apartament) se numara si vechimea acesteia. Potrivit studiilor, in ultima perioada aproximativ 30% din valoarea finantarilor acordate prin programul Prima Casa a avut ca obiect locuinte noi, adica finalizate în perioada 2008-2014. Preferinta românilor pentru apartamentele vechi (întrucât cele ridicate pâna în 1990 reprezinta, fara îndoiala, „masa” tranzactiilor cu locuinte) poate fi explicata simplu, prin faptul ca acestea sunt cele mai numeroase, oferta pe segmentul rezidential nou lasând înca (mult) de dorit. Cu toate acestea, orientarea cumparatorilor spre locuinte noi este un trend din ce în ce mai vizibil; chiar si cei care opteaza înca pentru blocurile vechi le prefera totusi pe cele mai noi, construite dupa cutremurul din 1977.

Suprafata si numarul de camere

Desi dezvoltarile din perioada de boom pareau sa indice orientarea românilor spre locuinte considerabil mai spatioase decât cele din blocurile vechi, recesiunea a contrazis aceasta „teorie”. Dovada sta succesul consemnat de ansamblurile rezidentiale construite în ultimii ani, formate din apartamente similare ca suprafata cu cele din blocurile „comuniste”. Ca numar de camere, statisticile aferente programului Prima Casa arata ca în topul preferintelor românilor se afla locuintele bicamerale , urmate de cele tricamerale si abia apoi de garsoniere.

Acorzi atentie cheltuielilor de intretinere?

Performanta energetica a unei locuinte – tradusa, în plan imediat, prin cheltuieli reduse la întretinere – este un factor caruia potentialii cumparatori încep sa-i acorde o impor

Related Posts

Procesul identificarii celei mai bune chirii

Procesul identificarii celei mai bune chirii

Daca esti student sau angajat probabil cunosti stresul si impedimentele care apar in momentul in care te hotarasti sa iti alegi o chirie pe care sa o…

Read More
Esti pregatit sa vinzi?

Esti pregatit sa vinzi?

Chiar și cele mai frumoase și îngrijite locuințe necesită o strategie de vânzare. Ce au în comun pompierii, contabilii, ingin…

Read More