Blog

Keep up to date with the latest news
Casa inteligenta

Casa inteligenta

-“Buna ziua. Bine ai revenit acasa. Copiii sunt înca la scoala, nu mai este lapte în frigider iar Master Chef  începe în 40 de minute.” spune casa inteligenta. 

Înca nu avem roboti-menajere, cipuri în creier conectate la internet si masini zburatoare (sau poate da?) dar avem case „inteligente„.

Ce presupune, deci o casa inteligenta?

Practic, este o locuinta cu multe optiuni de automatizare, venind în sprijinul nevoilor de siguranta, confort si functionalitate. O astfel de casa minune are functii variate, de la detectarea cutremurelelor si stingerea incendiilor, pâna la pornirea si stingerea televizorului. În plus, toate aceste functii pot fi adaptate în functie de obiceiurile si nevoile familiei.

Prin intemediul unei telecomenzi poti regla temperatura camerelor, poti opri sau declansa irigarea gradinii, poti stinge, sau închide luminile, poti inchide ferestrele, da drumul la apa in cada sau controla orice alt proces care poate fi automatizat. De altfel nu trebuie sa fii acasa, deoarece casa inteligenta poate reduce încalzirea, stinge luminile si altele atunci când proprietarul lipseste. 

Dispune si de un sistem de alarma si de modul de simulare prezentei umane, care poate activa iluminarea si radioul la diverse ore prestabilite, astfel încât sa-i faca pe eventualii intrusi sa creada ca proprietarii sunt acasa.Dar asta nu e tot! Casa poate chiar sa comunice cu proprietarul, prezentându-i acestuia un raport complet privind temperatura, statutul produselor din camara, mesajele primite si multe altele imediat ce a intrat pe usa.  

Cum poate face atatea lucruri? Evident cu ajutorul atator `minuni tehnologice`: senzori de miscare, camera cu infrarosu, termostate, retea wireless, cititoare de bare de coduri etc.

Construita din materiale eco-friendly, casa se poate curata singura, cel putin asa zic unele articole pe aceasta tema. Sunt putin suspicioasa cu privire la aceasta dar ,hei, cine nu ar vrea sa scape de nevoia de a face curatenie? Sistemul de supraveghere este si el foarte bine pus la punct, putând fi util si la monitorizarea celor mici…sau celor mari.

Alte aspecte pozitive ale acestui tip de casa sunt: confortul creste considerabil iar investitia poate fi amortizata în 5-7 ani prin eficientizarea consumului de energie, cel putin conform specialistilor.

Critica

În functie de complexitatea sistemului, pretul unei astfel de locuinte poate fi cu mult peste cel al uneia standard, acest lucru numarându-se printre dezavantaje. Spre exemplu, Bill Gates a cheltuit peste $100 milioane pentru casa lui inteligenta. Suntem siguri totusi ca se pot gasi si versiuni mai putin extravagante ca si pret.

Un alt motiv pentru care am mai sta pe ganduri ar fi faptul ca utilizarea sistemelor necesita cateva cunostinte tehnice. Producatorii sunt însa încrezatori ca datorita Smartphone-urilor si ale altor accesorii, aplicatii etc, generatiile de acum au dobândit deja abilitati si cunostinte minime în tehnologie. Si mai este un lucru la care m-as gândi personal înainte sa achizitionez o casa `Smart`: automatizarea locuintei mele imi va raspunde chiar unor nevoi reale? Adica sigur ca mi-ar place cafeaua deja facuta si cada pregatita cu apa calda, atâta timp cat nu am prilejuri de frustrare.

smartautomation

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More