Tu stiai ca un acoperis incorect izolat iti ,,mananca" 600 de euro pe an?
Desi investitia initiala pentru o lucrare asa cum scrie la carte poate fi de pana la cinci ori mai mare decat ce se practica in mod obisnuit, aceasta poate fi recuperata in mai putin de trei ani.
Potrivit estimarilor companiilor specializate in domeniu, mai mult de 95 % din proprietarii de case din Romania inregistreaza anual pierderi financiare importante din cauza izolarii necorespunzatoare a acoperisului. Din pricina faptului ca pentru aproape toate caseleconstruite recent s-a folosit un material de izolare dimensionat gresit, proprietarii acestora s-au vazut nevoiti sa investeasca ulterior in intretinerea locuintelor. De asemenea, tot din cauza unui acoperis incorect izolat, proprietarii consuma mai multa energie pentru a-si incalzi locuintele in timpul iernii si la fel de multa pentru a le raci vara. Astfel, dupa un calcul simplu se poate constata ca o casa este locuita cel putin 25-30 de ani, suma economisita ar putea ajunge undeva la 18.000 euro.
In momentul de fata, grosimea cea mai utilizata pentru izolarea unui acoperis cu vata minerala de sticla este de 15 sau chiar 10 centimetri, in unele cazuri. Totusi, tinand cont de conditiile climatice din Romania, grosimea ideala pentru a asigura protectia termica si fonica a unei locuinte individuale ar fi de 30 sau chiar de 40 de centimetri. Desigur, indiferent de ce dimensiune alegi pentru acoperisul locuintei tale, calitatea materialului din care acesta este facut este extrem de importanta. Din nefericire, in tara noastra consumatorii inca nu au aceste cunostinte si opteaza pentru cea mai ieftina varianta de izolare, fara a se gandi la consecinte. Acestia prefera sa cheltuie, in medie, intre 200-300 euro pentru 100 de metri patrati de constructie, fata de aproximativ 1000 euro, asa cum ar fi corect, bani care ar fi recupera?i in mai putin de trei ani, dat fiind ca vei fi scutit de multe alte cheltuieli.