Blog

Restez à jour avec les dernières nouvelles
Istoria Blocurilor de Locuinte

Istoria Blocurilor de Locuinte

In conditiile societatii actuale in care spatiul este limitat, toata lumea vrea sa il foloseasca cat mai inteligent. Astfel ca nu ne miram ca se construiesc tot mai multe blocuri de locuinte si tot mai putine case. Cu totii stim cum au evoluat casele si cum civilizatia umana a ajuns de la pesteri la vile superbe. V-ati intrebat insa vreodata unde incepe istoria blocurilor de locuinte?

Ei bine, surprinzator sau nu, primele blocuri de locuinte au fost construite in Roma Antica, cu mai bine de 2000 de ani in urma. Cladirile construite atunci purtau denumirea de insulae. Locuintele de acest tip, insa, nu aveau o fundatie stabila si deseori se prabuseau. Astfel, imparatii romani, incepand cu Augustus au impus limite de inaltime: cladirile nu puteau avea o inaltime de mai mult de 25-30 de metri. Asa cum va asteptati, insa, aceste reguli nu erau respectate intotdeauna, astfel ca se construiau in continuare cladiri foarte inalte.

,,Din cauza ca se prabuseau des sau ardeau in incendii spontane, Augustus a limitat inaltimea blocurilor la 21 de metri, urmand ca impartul Nero sa scada regimul de inaltime pana la 18 metri, dupa Marele Incendiu al Romei. Totusi, la fel ca si azi, regimul de inaltime era respectat doar de constructorii onesti, ceea ce inseamna ca se intalneau adesea si blocuri care sfidau legile de constructie", explica istoricul Egizia Enescu.

0

Aceste blocuri erau delimitate in functie de clasa sociala care urma sa locuiasca in ele. Cladirile mai mici erau destinate oamenilor mai instariti. De asemenea, in aceeasi cladire, la etajele inferioare existau magazine sau locuiau oameni mai instariti, in timp ce etajele superioare erau inchiriate familiilor mai sarace. Unele manuscrise pastrate din acea perioada indica faptul ca in orasele mai mari existau cladiri chiar si cu 7 etaje, cum erau cele din orasul Hermopolis, in Egiptul Roman.

In Evul Mediu o data cu cresterea populatiei a inceput sa creasca si numarul cladirilor de acest tip. In Bologna secolului XII au existat intre 80 si 100 de astfel de cladiri. Cel mai inalt dintre ele, Turnul Asinelli masoara si azi 97.2 metri. Spre deosebire de constructiile antice, cladirile medievale se bucurau de o arhitectura mai complexa si mai sigura. In aceeasi perioada au aparut si decoratiunile, ca parte a dezvoltarii arhitecturale. In Venetia pentru aceste decoratiuni se foloseau chiar si materiale pretioase.

  • Share
  • Related Posts

    Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp

    Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp

    Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp 30% din volumul din Bucureşti. Iaşi a devenit al doilea cel …

    Read More
    O casă…pentru toate gusturile

    O casă…pentru toate gusturile

    Cauți să te muți la o casă nouă care să satisfacă și cele mai pretențioase gusturi? Avem locuința ideală pentru tine. Este vorba de o casă…

    Read More