Blog

Restez à jour avec les dernières nouvelles
Ce sunt casele pasive? Avantaje si dezavantaje

Ce sunt casele pasive? Avantaje si dezavantaje

Piata imobiliarelor ofera o paleta foarte vasta de optiuni din care viitorii proprietari sa poata sa aleaga. Printre alternativele pe care acestia le pot lua in calcul se numara si asa numitele case pasive, un concept realativ noi in domeniu si in Romania. Sunt aceste case pasive niste simple gaselnite ale dezvoltatorilor sau au, intr-adevar, beneficii demne de apreciat?



Ce sunt casele pasive?

Conceptul de ”casa pasiva” a fost creat din dorinta de a revolutiona piata imobiliarelor prin aparitia unor tipuri de constructii care sa aiba impact (aproape) zero asupra mediului inconjurator, alaturi de casele de ecologice, sau “verzi” asa cum mai sunt recunoscute locuintele care genereaza un consum redus de energie. La obiect, pentru ca o constructie sa poata capata titulatura de “casa pasiva” trebuie sa corespunda unor standarde foarte exigente, pe de-o parte din punct de vedere al consumului de energie, cat si referitor la necesarul de energie primara. Gradul de etanseitate la aer a anvelopei reprezinta si el un criteriu in functie de care se poate stabili daca o constructie este sau nu pasiva.


Cat costa o casa pasiva?

Contrar parerilor, o casa pasiva poate fi cladita din absolut orice material, atata timp cat in proiectarea sa sunt respectate anumite rigori de executie. Cu toate acestea, pretul unei astfel de case nu este cu mult mai ridicat fata de una conventionala, casele pasive fiind, in medie, mai scumpe cu 10-15% decat celelelalte tipuri de locuinte.


Ce plusuri si ce minusuri are o casa pasiva?

Casele pasive, ca orice alt tip de locuinta, prezinta avantaje si dezavantaje. In ceea ce priveste plusurile unei astfel de case, ele sunt numeroase.


Avanataje

Printre cele mai importante beneficii ale caselor pasive putem aminti, in primul rand, o buna ventilatie, ceea ce inseamna ca locatarii se vor bucura de avantajele aerului filtrat, in componenta caruia exista o concentratie foarte scazuta de CO2, compusi chimici sau formaldehide.



De asemenea, casele pasive prezinta si alte avantaje pentru sanatatea celor care locuiesc sub acoperisurile lor. Filtrele care se regasesc in unitatile de ventilatie impiedica patrunderea in interiorul casei a particulelor de praf, impuritati sau alergeni.

In plus, un alt motiv pentru care ai putea sa optezi pentru construirea unei case pasive tine de eficienta sa energetica extrem de crescuta. Consumul redus de energie se va reflecta si in valoarea de plata a facturilor la utilitati, de unde putem concluziona ca aceste case pasive ofera beneficii pe termen lung.

Dezavantaje

Referitor despre dezavantajele acestor tipuri de locuinte, am putea mentiona faptul ca ele sunt destul de greu de executat, daca ne raportam la standardele exigente pe care trebuie sa le indeplineasca o constructie din aceasta categorie.

Related Posts

O casa noua - avantaje si dezavantaje

O casa noua - avantaje si dezavantaje

Un studiu a arătat că de două ori mai mulți oameni preferă casele nou construite, în locul celor deja existente. „Nou” în…

Read More
O casa din lemn sau din caramida?

O casa din lemn sau din caramida?

Aceasta este intrebarea ultimului deceniu si a aparut o data cu patrunderea pe piata a caselor de lemn, cunoscute drept case "americane" sau…

Read More