Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Targ de martisoare in Piata Unirii

Targ de martisoare in Piata Unirii

Daca ati trecut zilele acestea prin centrul Clujului este imposibil sa nu fi observat standurile pline de martisoare colorate si diverse din Piata Unirii. Târgul de Martisor, organizat de Asociatia Mesterilor Populari Clujeni în parteneriat cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca, a început înca de luni, 24 februarie si dureaza pâna pe data de 2 martie.

Mesterii, artizanii si artistii locali va asteapta cu martisoare create din sârma si diferite pietre semipretioase, din lemn sau piele. Martisoarele clasice sunt cu flori ( in special ghiocelul), potcoave de cal si hornari sau cu randunici. Anul acesta aduce nou modelele cu bufnita.

Trecerea timpului si consumerismul societatii actuale au facut ca semnificatia martisorului sa isi piarda din valoarea spirituala. Asa ca trebuie sa ne reamintim ca acesta simbolizeaza venirea primaverii si victoria acesteia asupra iernii iar generatiile mai de demult credeau ca aduce belsug in viata celor care il poarta. Rosul semnifica razboiul, lupta iar albul pacea sau victoria. Impreuna simbolizeaza simbioza contrariilor ( binele si raul, fizicul si spiritualul).

Originea martisorului este explicata de folclor prin mai multe legende. Cea mai romantica dintre ele, in stilul dramatic al povestii `Romeo si Julieta` spune ca, pe vremuri, soarele lua chipul unei frumoase fete, care a fost rapita de un zmeu si inchisa intr-o temnita. Un tanar a luptat pentru eliberarea soarelui timp de 3 anotimpuri (vara, toamna si iarna), pana cand a reusit in sfarsit sa-l invinga pe zmeu. Odata cu revenirea soarelui pe cer, natura a inviat, iar sangele eroului s-a scurs in zapada alb pana cand acesta a murit .In alta varianta soarele era de fapt un tanar dar restul evenimentelor este acelasi.  Inca o legenda spune ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia.

Acest obicei dateaza de 8000 de ani potrivit cercetarilor arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei. Dacii aveau ca si martisor o moneda de aur sau de argint la care se atasa o sfoara facuta din doua fire rasucite, una rosie si alta alba.

Related Posts

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Din seria cartierelor aflate în topul preferințelor studenților, dar nu numai, își face loc și cartierul Gruia. Noi am vorbit și desp…

Read More
Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Dacă te-ai hotărât să te muți la Cluj sau doar să îți schimbi locuința, noi îți spunem care sunt cele mai ”preferate&r…

Read More