Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Mutatul din chirie la casa ta costa!

Mutatul din chirie la casa ta costa!

Desi poate si tu esti tentat sa compari chiria cu rata la banca, sa devii proprietar nu este atat de simplu pe cat pare la prima vedere.

In urma scaderii dobanzilor la credite din ultimii ani, varianta de a sta in chirie si cea de a achizitiona o casa prin credit au ajuns, in unele cazuri, perfect comparabile din punctul de vedere al sumei lunare de plata – catre proprietar sau catre banca. Astfel, studiile arata ca rata minima pentru un credit Prima Casa de circa 223.800 de lei (echivalentul a 50.000 de euro) se ridica la 1.185 de lei – adica aproape 265 de euro pe luna. Pe de alta parte, conform anunturilor de pe site-urile de specialitate, cu o suma de 260-270 de euro pe luna poti opta pentru un apartament confort 1 (cu o suprafata de peste 50 de metri patrati) intr-un bloc vechi din cartiere ale capitalei precum Militari, Drumul Taberei, Titan sau chiar Crangasi .

Costurile de achizitie a unei locuinte de 50.000 de euro se ridica la 5.000 de euro

Mutarea din chirie in propria casa nu este insa atat de simpla pe cat ar parea la prima vedere. Trebuie sa stii ca inainte sa ajungi in postura de a plati o rata similara cu o chirie, trebuie sa faci o „investitie initiala” semnificativa in demersul de achizitie al propriei locuinte. Suma de care ai nevoie variaza in functie de valoarea proprietatii dorite, dar si in functie de modalitatea de finantare aleasa. Astazi, din punctul de vedere al costurilor initiale, cea mai accesibila solutie de finantare este creditul Prima Casa, datorita avansului redus permis de catre banci (respectiv un minimum de 5% din valoarea locuintei). Asta inseamna ca, pentru un apartament de 50.000 de euro, va trebui sa dispui de un avans de cel putin 2.500 de euro (desigur, exista si varianta de a achita mai mult).

La aceasta suma se adauga insa si alte costuri, pana la un prag de circa 5.000 de euro – sau chiar putin mai mult, in functie de caz. Printre acestea se numara cheltuielile adiacente incheierii tranzactiei (taxe notariale, comisionul pentru agentia imobiliara, etc.) Daca iti doresti sa optezi pentru un credit clasic in euro, cheltuielile initiale cresc. Vei avea nevoie de un avans mai mare – un minimum de 25% din valoarea proprietatii, ceea ce echivaleaza cu o suma de 12.500 de euro, pentru un apartament de 50.000 de euro. La aceasta suma se vor adauga si cheltuielie adiacente incheierii tranzactiei, ce pot fi mai mari decat in cazul unui credit Prima Casa, dat fiind ca achizitiile din aceasta ultima categorie beneficiaza de un discount de 30% la taxele notariale lucru neaplicabil in cazul creditelor standard.

Mutarea,mobilarea precum si utilareaapartamentului devin responsabilitatea ta!

Nevoile financiare generate de dobandirea statutului de proprietar nu se termina insa odata cu incheierea efectiva a tranzactiei. Daca in chirie te foloseai de bunurile proprietarului, acum va trebui sa investesti ceva in mobilarea si dotarea propriei case. Daca nu esti pretentios si nu ai gusturi extravagante, costurile de echipare a unui apartament cu 2 camere se ridica pana la 1.500 de euro. Mai mult, daca insa ai devenit proprietarul unei locuinte care necesita renovare, este evident ca si cheltuielile in calitate de nou proprietar vor creste exponential.

Related Posts

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Din seria cartierelor aflate în topul preferințelor studenților, dar nu numai, își face loc și cartierul Gruia. Noi am vorbit și desp…

Read More
Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Dacă te-ai hotărât să te muți la Cluj sau doar să îți schimbi locuința, noi îți spunem care sunt cele mai ”preferate&r…

Read More