Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Iti doresti sa iti cumperi o casa? Iti spunem noi ce tip de credit ti se potriveste

Iti doresti sa iti cumperi o casa? Iti spunem noi ce tip de credit ti se potriveste

Situatia imprumuturilor ipotecare arata foarte diferit comparativ cu acum 12 luni.
A trecut aproape un an de la decizia autoritatilor de a restrictiona programul Prima Casa la moneda nationala. intre timp, tabloul ofertelor autohtone de creditare pentru locuinte s-a schimbat semnificativ. La momentul implementarii acestei schimbari, creditul co-garantat de catre stat in lei era putin atractiv pentru potentialii cumparatori – in conditiile in care presupunea achitarea unei rate lunare cu circa 30% mai mare fata de echivalentul sau in euro. Astazi insa, lucrurile arata cu totul diferit.

1.000 de lei, rata la un credit de 45.000 de euro
Luand ca exemplu un imprumut ipotecar in valoare de 200.000 de lei, contractat pe o perioada de 30 de ani, cea mai buna oferta pe segmentul Prima Casa presupune achitarea unei rate lunare in valoare de 991 de lei, potrivit specialistilor. Pe de alta parte, la un credit ipotecar standard in lei – pentru aceeasi suma si aceeasi perioada –, un debitor ar trebui sa scoata din buzunar circa 1.104 lei. In comparatie,  rata aferenta unui imprumut in valoare de 45.428 de euro (echivalentul sumei de 200.000 de lei) s-ar ridica la circa 244 de euro, respectiv la aproximativ 1.075 de lei.

Avansul face diferenta!
Este evident ca, in momentul de fata, costurile celor trei tipuri majore de credite ipotecare se situeaza la un nivel foarte apropiat. Practic, ceea ce continua sa faca diferenta intre aceste trei solutii de finantare este cuantumul avansului solicitat de catre banci. Astfel, pentru Prima Casa, solicitantii trebuie sa dispuna de un minimum de 5% din valoarea imobilului, in timp ce, pentru un credit standard in lei, bancile solicita un minimum de 15%, iar pentru unul in euro, o pondere de 25% din valoarea proprietatii.

In cazul in care si tu te incadrezi in categoria clientilor care nu dispun de o suma foarte mare la momentul achizitiei, un credit Prima Casa ramane, in mod evident, cea mai buna optiune. Daca dispui insa de ceva mai multe economii, poti apela atât la un credit co-garantat de catre stat (pentru care poti achita un avans mai mare), cat si la celelalte doua solutii ipotecare (acestea din urma pot fi mai atractive datorita birocratiei mai reduse implicate in procesul de aprobare si acordare a imprumutului).

De mentionat este ca, desi achitarea unui avans mai mare poate fi un impediment la momentul incheierii tranzactiei, ea reprezinta de fapt un real avantaj pe termen lung, intrucât suma pe care o vei avea de restituit in final la banca va fi considerabil mai mica.

Related Posts

Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp

Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp

Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp 30% din volumul din Bucureşti. Iaşi a devenit al doilea cel …

Read More
O casă…pentru toate gusturile

O casă…pentru toate gusturile

Cauți să te muți la o casă nouă care să satisfacă și cele mai pretențioase gusturi? Avem locuința ideală pentru tine. Este vorba de o casă…

Read More