Blog

Fii la curent cu ultimele noutăți!
Asigurarea de locuinta, o precautie necesara

Asigurarea de locuinta, o precautie necesara

                   Locuinta noastra este cel mai important bun al nostru, obtinut de cele mai multe ori in urma a mari eforturi si sacrificii. Cu toate acestea, in mod paradoxal neglijam sa ne protejam investitia de pericolele care sunt atat inevitabile cat si imprevizibile. Cum am putea contracara aceste riscuri? Raspunsul sta in asigurarea locuintei noastre.

Incepand cu Iulie 2010, in Romania asigurarea locuintei este obligatorie, fiind stabilita prin lege. Politele de asigurare obligatorie (PAD) functioneaza in baza principiului solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia

Asigurarea obligatorie emisa de PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) reprezinta o masura de siguranta in cazul a doar trei riscuri majore, specifice Romaniei:  inundatiile, cutremurele si alunecarile de teren. Din hartile alaturate reiese ca judetul Cluj este destul de putin expus riscului de cutremur dar este vulnerabil spre foarte vulnerabil, in fata inundatiilor si alunecarilor de teren.

12Sursa imagine:Monitorul de Cluj 

 

Pretul acesteia se stabileste pe un an si variaza in functie de materialele din care este construita locuinta dumneavoastra. Astfel:

  • pentru casele din chirpici, cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic, prima anuala este de doar 10 EUR iar suma maxima pe care o puteti obtine ca si despagubire este de 10.000 EUR.
  • pentru casele construite din materiale moderne, cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn, ori cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, prima anuala este de 20 EUR, iar valoarea maxima a despagubirii este de 20.000 EUR.

A devenit evident ca aceasta asigurare nu acopera toate riscurile la care suntem expusi iar prin despagubiri vom recupera doar o parte din valoarea totala a locuintei noastre. In aceasta situatie avem optiunea incheierii unei asigurari facultative. Asigurarea facultativa acopera daunele provocate de incendii, de fenomene meteo extreme sau defectiuni ale instalatiilor de apa dar si de alte tipuri de evenimente. Un tip de polita asigura acoperirea daunelor si in cazul in care are loc un eveniment care va produce distrugeri locuintelor vecine (incendiu, inundatie) si pentru care sunteti raspunzatori. In cazul unui apartament cu o valoare de piata de 60.000 de EUR, asigurarea obligatorie in tandem cu cea facultativa ne costa aproximativ 100 EUR pe an, insemnand 10 EUR pe luna.

Cati dintre romani credeti ca isi asigura locuinta? Raspunsul este ingrijorator. Din statisticile realizate de PAID aflam ca doar putin peste 1,5 milioane (1.518.296) sunt asigurate din totalul de 8,5 milioane de locuinta. Acest lucru inseamna ca 7 milioane de locuinte sunt neasigurate iar in cazul unui dezastru natural, proprietarii lor vor fi complet neacoperiti. In judetul Cluj, procentajul de locuinte asigurate de PAID este de 13,51 % (sursa site PAID). Nu ne ramane decat sa va recomandam sa va incheiati o asigurare in cazul in care nu ati facut-o inca. 

3

Lista potentiala de preturi pentru un apartament de 2 camere, cu o valoare de 60.000 EUR si aflat in bloc fara probleme, din 1990. 

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More