Simbolurile lunii februarie
A doua luna a anului, în calendarul iulian şi cel gregorian, februarie este cea mai scurtă luna a anului, singura cuprinzând mai puţin de 30 de zile. Februarie însumează, de obicei, 28 de zile, având 29 de zile în anii bisecţi, atunci când numărul anului este divizibil cu cifra 4.

Denumirea de februarie provine din cuvântul latin “februum”, semnificând purificare şi provenind din ritualul de purificare Februa, care avea loc pe dată de 15 februarie, în vechiul calendar roman.
Ianuarie şi februarie au fost ultimele luni ale anului, adăugate calendarului roman, la iniţiativa lui Numa Pompilius, în anul 700 i.e.n, întrucât romanii considerau iarna ca o perioada care nu îngloba anumite luni. Februarie a rămas ultima luna a calendarului anual, până în perioada decemvirilor (Decemviri legibus seribundis), în jurul anului 450 i.Hr., când a devenit a doua luna a anului. În România, numele popular al lunii februarie este Făurar.
Floarea lunii februarie
Florile lunii februarie sunt violeta şi primula.

În simbolismul creştin, violetă reprezintă virtutea umilinţei sau modestiei. Potrivit unei legende, violeta şi-a căpătat culoarea-i caracteristică graţie zeiţei Venus. Într-o dispută cu Cupidon, legată de cine posedă o mai mare frumuseţe, ea sau un grup de fete, fiul ei nu s-a temut să afirme că fetele o depăşeau în splendoare. Acest lucru a înfuriat-o pe Venus atât de mult, încât şi-a bătut rivalele până când le-a învineţit şi, apoi, le-a transformat în florile de violete.
Primula, “prima rosa” sau cea dintâi floare a anului, este un binecunoscut simbol al primăverii şi al Paştelui.
Primula simbolizează atât tinereţea sau prima iubire, cât şi moartea prematură. După unele superstiţii, primula proteja împotriva acţiunilor malefice ale vrăjitoarelor şi ţinea vitele ferite de boli. În unele legende, mâncatul unei flori de primulă înzestra oamenii cu abilitatea de a vedea zânele sau fiinţele magice din jurul lor.
Piatra lunii februarie

Gema lunii februarie este ametistul, supranumit "piatra sincerităţii". Potrivit unor credinţe, ametistul are urmatoarele calităţi: reduce tensiunile mentale, dă naştere unor vise plăcute şi vindecătoare, împiedică plăcerile egoiste şi răsfăţul, încurajeaza transformarea benefică, destramă obiceiurile rele.
Grecii antici erau încredinţaţi că ametistul protejează împotriva betivaniei şi pasiunii. De fapt, denumirea de ametist provine din cuvântul grecesc "amethystos", însemnând “ lucid, ne-beat”.
Copacii lunii februarie

Arborii lunii februarie sunt plopul, cedrul şi pinul.
Pinul semnifică creativitatea, viată, longevitatea şi nemurirea. În simbolismul copacilor, pinul reprezintă curajul sau îndrăzneala.
Copac al echinoxului de iarnă, în simbolismul celtic, plopul era considerat un arbore înzestrat cu darul vorbirii sau şoaptelor, dar şi cu capacitatea de a rezista vicisitudinilor şi a reuşi, în acest fel, să îşi înfrângă inamicii sau soarta.
Frunzele de plop erau renumite că antidoturi contra muşcăturii de şarpe.
Plopul era văzut ca un simbol al lui Alcides Hercules, zeul puterii vindecătoare. Întrucât Phaethon era incapabil să ţină frâiele carului soarelui furat de la tatăl său Helios, Zeus l-a ucis prin intermediul unui fulger. Heliadele, surorile îndurerate ale lui Phaethon, s-au transformat în plopi plângători, ale căror lacrimi se metamorfozau în ambră, înainte de a cădea în ape.
Cedrii simbolizează vindecarea, purificarea şi protecţia. În sanscrită, numele cedrului derivă din termenul “devdar”, având semnificaţia de “lemnul zeilor”. În simbolismul copacilor, cedrul transmite mesajul: "gândeşte-te la mine; trăiesc pentru tine; forţa/ putere".
Evenimente din luna februarie
- 2 februarie - Întâmpinarea Domnului; Sfinţii Mucenici: Iordan, Gavriil şi Agatodor.
- 2 februarie – Ziua Marmotei (Groundhog Day - în SUA şi Canada). În folclor, dacă marmota care iese din vizuină în această zi nu reuşeşte să îşi zărească umbră, ea nu se mai întoarce în viziună, ceea ce înseamnă că iarna se va termină curând.
- 2 februarie – Imbolc .
Imbolc reprezintă unul din cele patru festivale majore din calendarul celtic, situat între solstiţiul de iarnă şi echinoxul de primăvară, în emisfera nordică.
În vechime, ziua zeiţei Brigid, în prezent ziua sfintei (creştine) Brigid, 2 februarie, a fost preluată ca sărbătoare a neopăganilor din zilele noastre.
- 4 februarie - Ziua independenţei Sri Lanka.
- 5 februarie – Ziua Constituţiei din Mexic.
- 10 februarie - Sf. Sfinţilor Mc. Haralambie şi Valentina.
- 11 februarie – Ziua fondării naţionale din Japonia.
- 14 februarie – Ziua Sfântului Valentin.
- 15 februarie – Ziua steagului în Canada.
- A treia zi de luni din februarie – Ziua preşedinţilor în SUA.
- 26 februarie – Ziua eliberării în Kuweit.
- 27 februarie- Ziua independenţei republicii Dominicane.