Blog

Restez à jour avec les dernières nouvelles
Creditele in lei, mai avantajoase in 2015

Creditele in lei, mai avantajoase in 2015

Criza francului elvetian in tandem cu cresterea dolarului american si a monedei euro, a reprezentat un subiect important al stirilor financiare de la inceputul anului. Desi nu pot spune ca este o consecinta directa, romanii care doresc sa contracteze un credit in moneda nationala, sau au contractat deja, au parte in schimb de o veste buna. Politica bancara din acest an presupune credite in lei mult mai avantajoase decat in anii trecuti, deci si competitive in comparatie cu creditele in valuta.

Ce inseamna acest lucru? Inseamna rate mai mici la creditele in lei si dobanzi recalculate.

`Dobanzile la creditele in lei au coborat substantial si sunt competitive cu cele la creditele in euro. Asta si explica dinamica mult mai rapida a creditarii in lei fata de creditarea in valuta.` declara Mugur Isarescu in cadrul unei conferinte de presa din 8 Ianuarie 2015. (sursa: www.zf.ro)

Cei mai avantajati vor fi clientii cu imprumuturi luate prin Programul Prima Casa care vor plati rate chiar si cu 300 de lei mai mici. In prezent, la un credit Prima Casa de 126.000 de lei, echivalentul a 28.000 de euro, dobanda anuala este de 4,7 la suta. Asta inseamna o rata de 628 de lei. Acelasi tip de credit, luat in septembrie, 2014, avea o rata cu aproape 50 de lei mai mare. (sursa www.bankingnews.ro )

Se calculeaza o diminuare a dobanzilor cu 1,3%. Astfel, indicatorul de referinta ROBOR la 3 luni, a scazut in ultimele trei luni ale anului 2014 cu 1,3 puncte procentuale, potrivit datelor furnizate de BNR, ajungand la pragul de 1,6 %. Mai mult de atat insa nu va scadea, cred expertii financiari. Poate doar va creste deoarece acest indicator este variabil si se poate modifica substantial intr-un timp relativ scurt.

,,In momentul in care ROBOR-ul este mentinut la 1,6 la suta, rata lunara la un credit de 56.000 de euro va putea scadea cu aproximativ 200 de lei", explica Adrian Pandelescu, broker de credite.

ROBOR

Un argument in plus, in favoarea creditelor in lei este faptul ca per total, leul s-a depreciat cu 0,5%, ceea ce nu este neaparat ingrijorator, daca ne raportam la traiectoriile altor monede. Potrivit oficialilor BNR, moneda locala nu s-a depreciat, ci doar a pierdut din apreciere, ca o reactie la factori externi. In aceeasi directie, guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, declara ca leul ar trebui sa ramana la nivelul de 4,5 euro si anul acesta, asa cum a stat si anul trecut, in ciuda unor fluctuatii. (sursa:www.imopedia.ro)

De mentionat este si ca faptul ca desi dobanzile mai mici reprezinta un motiv de bucurie pentru cei care acceseaza un credit, au in acelasi timp si o consecinta negativa, in sensul ca economiile depuse la banca vor aduce doar 3% in plus.

La final, as dori sa mai spun ca impulsionarea accesarii creditelor in lei mi se pare o masura benefica dar prezinta si riscuri, ca de altfel orice. Dintre acestea, sunt aduse in atentie eventualitatea cresterii ROBOR, o depreciere mult mai mare decat asteptata a leului si evenimente economice cu mare impact negativ legate de Grecia.

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More