Blog

Restez à jour avec les dernières nouvelles
Chiriasii au si drepturi , nu doar obligatii

Chiriasii au si drepturi , nu doar obligatii

Chiriasul este si el cetatean printre ceilalti, respecta aceleasi reguli, dar are si anumite drepturi si avantaje pe langa cunoscutele obligatii si indatoriri. Pentru a urma renumitei zicale: “sa te simti ca acasa”, sau “casa mea este si casa ta”, orice chirias are nevoie sa se simta el insusi, sa aiba libertate de a se misca si decide in spatiul inchiriat.

 

Unul dintre primele drepturi este permisiunea de amenajare proprie a spatiului de locuit pe care persoana in cauza inchiriaza. Intelegem ca spatiul de inchiriat apartine de drept proprietarului si el are drept exclusiv asupra lui si asupra beneficiilor derivate, dar la randul lui chiriasul incheie un contract care ii ofera avantaje si drepturi multiple. Asta atat timp cat nevoia de inovatie a chiriasului nu intra in conflict cu decizia proprietarului  de a pastra locuinta asa cum e.

Luarea in folosinta a proprietatii recent inchiriate si a utilitatilor existente este un drept ce-i revine firesc, prin contract, chiriasului. Doar daca in cadrul contractului s-a mentionat ca anumite utilitati nu pot fi folosite din diverse motive, atunci chiriasul va aduce lucrurile proprii si va respecta intelegerea.

Comunicarea si interrelationarea sunt vitale pentru fiinta umana astfel incat chiriasul are dreptul de a aduce prieteni sau alte persoane in imobil daca a discutat in prealabil cu proprietarul si acesta si-a dat acordul.  Alte persoane inafara de chirias sunt binevenite in locuinta cu conditia ca totul sa fie pastrat in buna ordine si sa nu fie aduse prejudicii casei si bunei functionari ale relatiei proprietar-chirias.

 

Mai mult, proprietarul trebuie sa raspunda oricand intrebarilor pe care le are chiriasul in legatura cu casa sau daca are ceva nelamuriri sau adaugiri pe langa cele discutate anterior. Astfel chiriasul are la dispozitie un numar de telefon valabil pe care sa-l poata oricand contacta pe proprietar.

In cazul in care ti se reziliaza contractul de locatie ai dreptul la o perioada de preaviz de 60 de zile, timp in care poti sa-ti cauti o alta chirie si sa-ti rezolvi problemele legate de mutat. E un drept care trebuie sa-ti fie respectat cu strictete la fel ca celelalte de altfel, dar siguranta casei tale e una imperios necesara si nu-ti poti permite sa te muti in alta parte de pe o zi pe alta si sa fii ignorat in legatura cu ceea ce se intampla cu locul unde stai.

Related Posts

Autocolant pentru decor

Autocolant pentru decor

Atunci când decorați un spațiu, deciziile pe care trebuie să le luați pot fi copleșitoare. Fiecare alegere afectează toate celelalte alege…

Read More
Sugestii pentru o relatie chirias-proprietar cat mai buna

Sugestii pentru o relatie chirias-proprietar cat mai buna

Relatia pe care o ai cu proprietarul poate avea un impact direct asupra stilului tau de viata, asupra confortului si mai ales asupra situatiei financi…

Read More