Blog

Keep up to date with the latest news

"Val estic" in piata imobiliara europeana

Studiile recente arata ca investitiile din Asia in piata imobiliara europeana vor creste semnificativ in anii care vin. De asemenea, aceasta crestere va avea niste consecinte vizibile pe mai multe planuri. Se pare ca fondurile straine vor avea un rol important in ceea ce priveste piata din Europa. Studiile si statisticile pe care vi le vom prezenta vizeaza in special situatia din tari occidentale, precum Anglia, Germania si Spania, insa, dupa cum veti vedea, ele au un impact si in alte parti. Speram ca acest articol va oferi o imagine mai clara in ceea ce priveste impactul capitalului strain.

Investitorii asiatici, dispunand de fonduri independente, par ca achizitioneaza proprietati pe banda rulanta. Cele mai incredibile exemple in acest sens sunt chiar in capitala britanica, unde asemenea fonduri par "sa inghita" cele mai importante cladiri si spatii. In decembrie 2013, GIC (fond independent din Singapore) a achizitionat un procent de 50% in Broadgate, un complex major de birouri in City of London (entitatea administrativa a orasului Londra), pentru suma de 1.7 de miliarde de lire sterline. Achizitia a devenit una dintre cele mai mari investitii ale anului. In ianuarie 2014, China Investment Corporation (CIC) a intrat in posesia parcului de birouri numit Chiswick Park (cu o suprafata totala de 13 hectare), platind pentru acesta 800 de milioane de lire. Conform specialistilor, aceste achizitii, pe langa faptul ca beneficiarul intra in posesia unor proprietati-cheie, au si o alta latura. Ele au si rolul de a crea o imagina pozitiva pentru investitor, inspirand astfel credibilitate si stabilitate.

Este foarte interesant faptul ca aceasta tendinta este vizibila si in alte tari. Specialistii atrag atentia ca din totalul de investitii in piata imobiliara din anul trecut, un procent semnificativ este atribuit investitorilor din Asia. Aceasta cota este de 2,5% in Franta, 3% in Spania, 6% in Germania. In top se afla Belgia, cu nu mai putin de 16%. Desi acest numere pot parea modeste in unele cazuri, ele au fost remarcate de specialistii din domeniu (si nu numai) din cauza cresterii semnificative intr-un timp relativ scurt. In 2014, investitiile din Asia (dupa cum probabil v-ati dat seama pana acum, in special din China) au crescut cu 44% fata de anul precedent, ajungand pana la 14 miliarde de EUR ! Conform statisticilor, pana in 2019, aceasta suma s-ar putea majora chiar si pana la 19 miliarde (o crestere de circa 35%). Considerand ca investitiile in piata imobiliara din Europa consolideaza prezenta lor in occident, guvernul chinez incurajeaza orice tentativa de expansiune in acest sens (de altfel, China reprezinta in prezent cea mai mare putere economica din lume). In imagine puteti vedea prezenta chineza din Europa pe diferite sectoare (cea imobiliara fiind una majora).

1

Totusi, acest imens aflux de bani straini are si o latura mai ambivalenta. Investitorii locali de multe ori nu reusesc sa tina pasul cu gigantii estici, si sunt nevoiti sa se reorienteze. Proprietatile importante in multe cazuri nu pot fi achizitionate de investitorii traditionali ai regiunii (o situatie care caracterizeaza mai ales economiile lovite puternic de criza din 2008). Specialistii subliniaza ca fondurile imobiliare autohtone si companiile de asigurari isi vor pierde pozitia (dat fiind ca investitorii din est vor atrage altele mai puternice financiar). Se pare ca investitorii straini au gasit un "sol fertil" in pietele europene mai mature si mai sigure pe termen lung, de multe ori, in detrimentul fondurilor locale. In ceea ce priveste situatia autohtona, fondurile straine sunt prezente fara indoiala si in Romania. Fata de cei 352 de milioane de EUR raportati in 2013, anul trecut acest numar a crescut la peste un milliard (o crestere de 220%). Cladirile de birouri sunt printre preferatele investitorilor imobiliari (o crestere de 65% in acest sector), insa o alta categorie se afla si ea in crestere. Segmentul hotelier pare sa atraga si ea din ce in ce mai multi actionari. Atat companiile de stat,cat si firmele private isi deschid sedii in orasele mari ale tarii. Situatia este similara si in Ungaria, Slovacia, sau Polonia, sugerand ca regiunea central-europeana a intrat deja in atentia investitorilor straini.

Asadar, expansiunea estica in ceea ce priveste piata imobiliara din Europa isi are explicatiile. Este greu sa prefiguram tot ceea ce se va intampla in viitor, insa un lucru pare cert: aceasta expansiune va continua.

Surse: www. catella.com , www. aeaweb.org , www. kwm.com , www. forbes.com

www. institutionalinvestor.com , www. capital.ro , www. cursdeguvernare.ro

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More