Blog

Keep up to date with the latest news
Tot ce trebuie sa stii inainte sa cumperi o locuinta

Tot ce trebuie sa stii inainte sa cumperi o locuinta

house-and-keysCumparatul unei locuinte este un pas important in viata fiecarui om. Binenteles, din pricina faptului ca este o investitie mare si de lunga durata, necesita o atitudine foarte responsabila. Daca te-ai hotarit sa-ti cumperi o locuinta ar fi bine sa tii cont de urmatoarele sfaturi, mai ales, daca iti procuri prima ta locuinta. Astfel, vei evita riscul de a incheia o tranzactie dubioasa, sau de a procura o locuinta in care nu te vei simti confortabil si vei fi pus in situatia de a o schimba.

Fii prudent

Studiaza minutios piata imobiliara, analizeaza cit mai multe oferte, consulta profesionalistii si neaparat efectuiaza vizite la mai multe imobile. Astfel, iti vei forma o viziune corecta despre preturi si nu vei avea dubii referitoare la pretul tranzactiei. In cazul in care doresti sa-ti procuri un apartament nou (de pe piata primara) opteaza pentru ofertele care au un grad inalt de finalizare astfel, vei evita riscul ca imobilul sa nu fie dat in exploatare. Desigur, specialistii recomanda sa verifici infrastructura sectorului in care doresti sa procuri un imobil: accesul la transportul public, scoli, gradinite, farmacii, marketuri sau orice alte puncte de interes. Atunci cand iti doresti sa cumperi un apartament la ultimul etaj al blocului, verifica obligatoriu starea acoperisului pentru a evita situatiile neplacute in viitor. De asemenea, verifica peretii, acestia trebuie sa fie lipsiti de mucegai sau ciuperci care de cele mai multe ori determina mirosurile neplacute dintr-o locuinta. Pentru a fi sigur, ca ai evaluat corect starea imobilului, apeleaza la un specialist in constructie astfel, vei evita riscul de a procura un imobil in stare deplorabila.

Fii prudent la contractul de vanzare-cumparare

In caz ca te-ai decis sa procuri imobil, verifica actele de proprietate. Cere extrasul pentru a verifica daca nu sunt grevari din partea persoanelor fizice, organelor de stat, banci, institutii financiare,etc. Sechestrul nu reprezinta un motiv de a renunta de la tranzactie. Trebuie doar clar sa fie discutate conditiile anularii acestuia. Cel mai sigur este sa procurati imobil cu sechestre prin intermediul bancii sau institutiei financiare, care l-a aplicat. in acest caz institutia va garanteaza legalitatea tranzactiei si anularea ulterioara a sechestrului. De asemenea, verifica daca imobilul se vinde direct de proprietar sau prin procura, verifica legalitatea procurii. Este important sa cunosti diferenta dintre un acord de arvuna si avans. Conform legislatiei, in cazul in care vinzatorul s-a razgindit sa-ti vinda imobilul la achitarea arvunei esti in drept sa ceri restituirea sumei duble, iar la achitarea avansului, doar suma avansului. in cazul in care te-ai razgindit sa procuri imobilul, arvuna sau avansul nu se restituie de catre vinzator. Deasemenea, la inchirierea tranzactiei de vinzare-cumparare, conform legislatiei in vigoare cheltuielile notariale sunt suportate de catre cumparator.

Fii independent, traieste separat de parinti si evita traiul la gazda

Odata ce iti intemeiezi o familie e bine sa fii independent, traiul cu parintii sau la gazda de obicei provoaca un sir de incomoditati. La moment, piata imobiliara ofera diverse solutii pentru prima locuinta: apartamente cu o odaie, garsoniere, mansarde care au suprafete mici deci si costuri mai reduse. Apeland la un credit ipotecar este destul de real sa devii proprietar al propriei locuinte. Un credit ipotecar pe o perioada mai lunga de timp iti asigura niste plati lunare mai mici. Astfel, achit i pentru propriul apartament si nu arunci banii in vint pentru chirie. Iar daca investesti putin in modernizarea locuintei , vei reusi sa economisesti energia si sa diminuezi cheltuielile de intretinere, compensind platile lunare pentru imprumut.

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More