Blog

Keep up to date with the latest news
Taxele notariale, de dupa cumpararea locuintei: care sunt ele si care e costul?

Taxele notariale, de dupa cumpararea locuintei: care sunt ele si care e costul?

notarIn procesul de negocierea pretului unei locuinte, cumparatorii ar trebui sa tina cont si de costurile nevazute. Mai precis, fiecarui pret negociat intre proprietar si client i se mai adauga cateva mii de euro, bani care se duc, in principal, la agentia imobiliara si la notar. Dar care sunt mai exact aceste costuri? Ele difera de la caz la caz, insa pot fi calculate cu exactitate chiar si inainte de semnarea actelor, pentru cei care solicita acest lucru. Cele mai multe costuri suplimentare sunt achitate la notariat. Banii nu raman insa in intregime la notari, ci sunt directionati mai departe, catre institutiile statului.  Prima astfel de taxa este impozitul pe venit. Aceasta se aplica pentru orice fel de instrainare a unui imobil. Impozitul pe venit se aplica indiferent daca este cazul de vanzare sau schimb de locuinta, daca este vorba despre un contract de intretinere sau o renta viagera, daca e cazul de dare in plata sau aport in natura la capitalul social al unei societati.

Locuintele care au stat mai mult de trei ani la proprietar sunt taxate mai putin

Calculul impozitului se face in mod diferit, in functie de specificatiile fiecarui imobil. De exemplu, pentru locuintele dobandite in urma cu cel mult trei ani de la data instrainarii si au un pret de pana in 200.000 lei, deci echivalentul a aproximativ 45.500 euro, impozitul este de 3% din valoarea totala a tranzactiei. Pentru un pret mai mare, impozitul este de 6.000 lei, la care se adauga 2% din ce depaseste suma de 200.000 lei. In cazul imobilelor mai vechi de 3 ani, din momentul instrainarii si cu o valoare de cel mult 200.000 lei, impozitul scade la 2%. in cazul unei sume mai mari, impozitul este de 4.000 lei, la care se adauga 1% din ceea ce depaseste pragul de 200.000 de lei. Exista insa si exceptii de la plata. Cei care nu sunt nevoiti sa o plateasca sunt rudele si afinii pana la gradul 3, inclusiv sotii.

Persoanele juridice platesc pentru cartea funciara doar o treime din suma achitata de persoanele fizice

Urmatoarea taxa care trebuie achitata este cea de carte funciara. Aceasta este necesara pentru intabularea dreptului de proprietate al cumparatorului. Aceasta se calculeaza diferit pentru persoane fizice si persoane juridice. Mai precis, persoanele fizice platesc 0,15% din pret, iar persoanele juridice au un tarif preferential de 0,5% din pret. Desi se plateste la notar, taxa de carte funciara este directionata apoi la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Singurul cost care ramane notarilor este onorariul notarial. Procedura de calcul este similara: procent din suma trecuta in contractul de vanzare-cumparare. Dar pentru a nu fi inselati de clienti care subestimeaza intentionat costul locuintei, notari cer ca pretul sa se incadreze in nivelul piete, pentru tipul de locuinta dat si zona in care aceasta se afla. Daca pretul nu este valid, onorariul se va calcula in functie de valoarea imobilului, conform expertizei solicitate de notar si efectuate de o societate autorizata.

Potrivit calculelor Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, onorariul se calculeaza dupa cum urmeaza: 1.000 de lei pentru imobile cu valoare aproximativa de pana la 55.000 lei (12.500 euro); pentru imobile cu valoare mai mare de 12.500 euro si pana in 62.500 euro, onorariul este de 1.000 de lei plus 1% din suma care depaseste pragul inferior; Pentru imobile cu pret de peste 62.500 euro, dar pana in 128.000 euro, onorariul este de 3.200 de lei plus 0,75% din suma care depaseste pragul inferior; Pentru imobile care depasesc suma de 128.000 euro, onorariul este de 5.300 lei plus 0,5% din suma care depaseste pragul inferior.

La acest onorariu se adauga si 24% TVA, bani pe care notarii ii vireaza in contul bugetului de stat. Alti aproximativ 20% se duc la contributiile de sanatate si in impozitul pe venit. In plus fata de toate acestea, persoanele juridice mai au datoria de a plati taxa de cadastru si publicitate imobiliara, respectiv 100 de lei plus 1% din valoarea declarata a imobilului. Aceasta ultima operatiune se desfasoara tot la notar.

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More