Romania, salvata de romani. Investitorii locali investesc in imobiliare
Tara noastra trebuie sa invete sa isi vanda calitatile investitorilor straini. Pana atunci, oamenii de afaceri locali profita de piata dificila pentru cei care vin din afara si reusesc sa construiasca proiecte impresionante. Obisnuiti cu mediul de afaceri local,acestia reusesc sa aiba un avantaj major in fata concurentei straine. Chiar si firmele straine care vor sa investeasca la noi atrag adesea un partener local, pentru a le asigura succesul.
Potrivit studiilor de specialitate, tara noastra reuseste sa atraga mai putin de 0,5% din totalul capitalurilor atrase pentru investitii imobiliare care vizeaza Europa. Rata de profit ridicata pe care o promite tara noastra este eclipsata de lista infinita de probleme pe care investitorii trebuie sa le infrunte de la primele vizite in tara pana la implementarea afacerii. Astfel, oamenii de afaceri romani impart piata cu alte cateva firme straine care au pariat pe piata locala, in ciuda neajunsurilor ei.
Zona Comerciala Baneasa: o dezvoltare record
Zona Comerciala Baneasa din capitala a marcat un moment istoric pentru evolutia segmentului business din Romania.O suprafata foarte intinsa, unde sunt reunite brandurile de baza din toate domeniile, alaturi de un complex rezidential si mai multe cladiri de birouri. Investitia este impresionanta, in valoare de peste 2 miliarde de euro. In aceste conditii, intregul proiect dezvoltat de un romana este lider de necontestat in domeniul marilor investitii din Romania si o afacere de succes.
La mare distanta, dar un nume la fel de bine cunoscut, este AFI Palace Cotroceni, centrul comercial care a sfidat criza economica. Acesta s-a deschis in anul 2009, in urma unei investitii de 300 de milioane de euro, cea mai mare investitie de pana atunci intr-un proiect de tip mall. Dezvoltatorii au pariat pe apetitul de consum al romanilor si au estimat un numar de 50.000 de vizitatori saptamanal, care ar urma sa genereze venituri anuale de peste 30 de milioane de euro. Desi contextul economic nu a fost unul favorabil, centrul comercial s-a dovedit a fi unul de succes, iar valoarea proiectului a crescut constant.
Centrele industriale sustin economica mai mult decat cele comerciale
Un alt proiect mare, dezvoltat foarte bine pe timp de criza poate fi gasit la 10 kilometri de Ploiesti si se numeste Ploiesti West Park. De data aceasta, vorbim despre un domeniu mai putin exploatat in Romania: piata logistica. Omul de afaceri Petrica Usurelu, impreuna cu partenerii de la grupul belgian Alinso, au decis sa investeasca peste 750 de milioane de euro in acest segment. Proiectul lor se intinde pe o suprafata de 250 de hectare si a oferit 20.000 de locuri de munca.
Tot in topul proiectelor imobiliare din provincie se afla si un parc industrial de peste 300 de milioane de euro. Este vorba despre o investitie spaniola, ridicata de Graells&Llonch la Prejmer, o localitate din Judetul Brasov. Pentru a putea sa isi inceapa operatiunile in Romania, acestia au asteptat doi ani. In aceasta perioada de timp au cumparat aproximativ 90 de hectare de pamant, care erau detinute de 250 de proprietari.
Lipsa de interes pentru segmentul industrial este simplu de explicat. Din pricina infrastructurii nedezvoltate, investitorii interesati de acest domeniu decid sa caute alternative pentru Romania. Transportul facil este crucial pentru afacerile de succes din domeniu. Acest lucru aduce insa un dezavantaj major pentru tara noastra, caci in timp ce sectorul industrial are o contributie de 30% la PIB, comertul contribuie cu putin peste 10%.