Blog

Keep up to date with the latest news
Rent-to-Buy sau Inchiriaza ca sa cumperi, in Romania

Rent-to-Buy sau Inchiriaza ca sa cumperi, in Romania

Sistemul Rent-to-Buy reprezinta o alternativa la modalitatile traditionale de achizitie ale unei locuinte  si presupune inchirierea unui apartament pentru o perioda cuprinsa intre 4 si 6 ani, la sfarsitul caruia chiriasul devine proprietar prin plata integrala a apartamentului. In general, procesul presupune depunerea, sau nu, a unui avans cuprins intre 5% si 25 % , plata unei transe lunare sub forma de chirie pe o anumita perioada de timp si achitarea diferentei ramase la sfarsitul perioadei de inchiriere stabilita sau in timpul acesteia, dupa posibilitate. Diferenta reprezinta restul de suma ramas dupa scaderea din valoarea integrala a apartamentului, a avansului si a sumei totale a chiriilor platite, numai dupa ce se deduce TVA-ul.

Avantaje

  • Acest sistem se adreseaza persoanelor care nu pot accesa un credit ipotecar sau un credit `Prima Casa`. Astfel, chiriasul isi rezerva locuinta, pana cand va avea posibilitatea de a accesa un credit sau pana cand va avea suma integrala de bani.
  • Avansul este in unele cazuri mai mic decat cel cerut pentru un credit ipotecar iar in altele cazuri nu se cere deloc un avans. „Clientul nu trebuie sa aiba garantii. Trebuie doar sa plateasca un avans, in jur de 15%, chiria pe 5 ani si restul de bani pana la sfarsitul celor 5 ani. Diferenta o pot plati oricand in cei 5 ani, fara nicio penalizare”, spune Nimrod Zvik.
  • Transa lunara este in unele cazuri mai mica decat chiria care ar fi perceputa in mod normal pe locuinta respectiva sau mai mica decat rata unui credit normal. In majoritatea cazurilor, chiria lunara este intre 300 EUR si 500 EUR pentru un apartament, ajungand pana la 1000 EUR, in cazul unei case.

Dezavantaje

  • Din chiria lunara se scade TVA-ul care pana nu de mult era de 24%. Cu alte cuvinte, din totalul de plata nu se scade suma totala a chiriilor ci doar in jur de 75%. Viitorul proprietar ajunge astfel sa plateasca mai mult decat valoarea de achizitie a apartamentului.
  • In situatia in care chiriasul care a platit un avans, se razgandeste, este posibil sa isi piarda avansul daca nu are motive plauzibile.
  • Plata integrala a apartamentului trebuie sa aiba loc pana la sau in momentul in care se incheie perioada contractului de inchiriere.
  • „Aceasta este o solutie foarte convenabila pentru o anumita categorie de cumparatori si relativ inaccesibila pentru majoritatea populatiei, respectiv pentru cei care au un venit constant si nu sunt siguri ca vor avea bani sa plateasca rata finala.” (http://www.money.ro/esecul-rent-to-buy-de-pe-piata-imobiliara/)
  • De asemenea, din punctul de vedere a vanzatorului, „sistemul se potriveste doar dezvoltatorilor care isi permit sa recupereze investitia in cativa ani, nu si constructorilor care au probleme de lichiditate” spune Adrian Marinescu pentru capital.ro .(sursa: http://www.capital.ro/rent-to-buy-chirias-in-viitorul-tau-apartament-123596.html)

Dezvoltatori

In esenta, acest sistem a fost implementat de mari dezvoltatori de imobiliare din Romania cum sunt: Romania Invest, Impact De­veloper&Contractor, Adama,  EuroMetropola, South Pacific Pro Confort si Best Residence Groupe. In momentul actual insa, mare parte dintre acestia au decis sa renunte la el si opteaza pentru alte sisteme de plata ca si TEN sau rate direct la dezvoltator.

„ Acest sistem nu prea are cum sa functioneze in conditiile pietei noastre. Cand e vorba de locuire, romanii isi fac planuri clare: fie decid sa stea provizoriu intr-un loc si aleg chiria, fie decid sa cumpere, si atunci sunt atenti la fiecare detaliu. Combinarea celor doua elemente este mai mult o metoda de marketing care speculeaza o nisa destul de slab definita la noi. Probabil de aceea unii dezvoltatori au inceput sa renunte la aceasta metoda si au trecut pe oferta traditionala“, a declarat Ioan Bejan, consultant al Institute for Real Estate, Construction and Housing Viena, pentru Capital.ro

(sursa: http://www.capital.ro/de-ce-piata-imobiliara-se-leapada-de-schema-rent-to-buy-144504.html)

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More