Blog

Keep up to date with the latest news
Palatul din pietricele

Palatul din pietricele

Franta este ultra-cunoscuta pentru palatele si castelele care ii caracterizeaza arhitectura  si am crede ca oricat de frumoase ar fi, totusi nu ne pot provoca foarte mare suprindere. Palais Ideal din Hauterives (situat in sud-estul Frantei, intre Lyon si Valence) demonstreaza contrariul, cel putin noua. Acest palat este unic din toate punctele de vedere.

Pentru inceput, nu a fost construit de un arhitect sau constructor cunoscut,  in beneficiul vreunui nobil, ci de un ...postas, pe nume Ferdinand Cheval. In al doilea rand, modul in care a fost construit este, de asemenea, inedit: timp de 33 de ani ( 1879 – 1912) Cheval a cules pietre si pietricele din nisip, intarite de-a lungul timpului si modelate de natura in cele mai ciudate forme, pe care le-a alipit impreuna cu mortar, ciment si oxid de calciu pentru a-si construi palatul. Pietricelele le-a gasit de-a lungul traseului zilnic pe care il parcurgea ca si postas. Si ce anume credeti ca l-a inspirat? Bineinteles, un vis care il infatisa construind un palat. De altfel, s-ar putea spune ca pietricelele au fost cele care l-au gasit pe Cheval, deoarece acesta si-a amintit de acesta dupa ce s-a impiedicat de prima piatra folosita in constructie, ca si in scenariul visului avut cu 15 ani inainte.

Bineinteles, arhitectura nu poate fi decat total diferita de cea clasica, desi cred ca Palais Ideal este putin similar vizual cu catedrala La Sagrada Familia din Barcelona. Revenind la arhitectura, expertii considera ca este un exemplu de arta naiva si prezinta influente din stilurile proprii crestinismului si hinduismului.

Daca va tenteaza sa il vizitati, va veti bucura sa aflati ca palatul a fost declarat in 1969 simbol cultural al Frantei si monument protejat de catre ministrul acelor timpuri iar in momentul actual este deschis turistilor pe toata durata anului, cu exceptia a cateva zile. In schimb, Ferdinand Cheval a obtinut doar putina recunoastere publica chiar inainte de a muri iar cei care i-au admirat perseverenta si ingeniozitatea sunt  André Breton si Pablo Picasso.

In final, tin sa va impartasesc si voua un comentariu gasit la adresa acestui palat si care reprezinta o reinterpretare amuzanta a expresiei `Daca viata iti da lamai, fa o limonada!`: `Daca viata iti da pietre, fa un palat!`.


2345

Related Posts

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Din seria cartierelor aflate în topul preferințelor studenților, dar nu numai, își face loc și cartierul Gruia. Noi am vorbit și desp…

Read More
Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Dacă te-ai hotărât să te muți la Cluj sau doar să îți schimbi locuința, noi îți spunem care sunt cele mai ”preferate&r…

Read More