Blog

Keep up to date with the latest news
O casa din lemn sau din caramida?

O casa din lemn sau din caramida?

Aceasta este intrebarea ultimului deceniu si a aparut o data cu patrunderea pe piata a caselor de lemn, cunoscute drept case "americane" sau "canadiene". O casa din lemn sau de caramida? Desigur, parerile sunt impartite, fiecare varianta are avantaje si dezavantaje si fiecare constructor sau cumparator de case trebuie sa tina cont de particularitatile terenului si de costurile pe care si le poate permite.

Casele din caramida

De cealalta parte, casele de caramida raman cele mai indragite de romani, ca si de europeni. in fiecare an, potrivit statisticilor, in Europa, peste doua milioane de cladiri noi destinate locuirii sunt construite din caramida, ceea ce reprezinta 60% din totalul locuintelor noi. Cei mai infocati sustinatori ai acestui mod de a construi case sunt latinii, in special italienii, francezii si spaniolii, care foarte rar si fac o casa din alt material. Casele de caramida se construiesc cu mai multa greutate, iau mai mult timp, dar au si o viata mai lunga.

Avantajele caselor din caramida

Casele din caramida sunt mai durabile, au o viata mai lunga decat o casa din lemn; structura de rezistenta a casei este mai puternica, peretii necesita reparatii in timp, dar mai putine decat pentru o casa din lemn. Acestea pot suporta orice tip de acoperis, inclusiv din tigla, care are nenumarate avantaje: dureaza in timp, este bun izolant termic si este rezistenta la ploi;

In aceasta categorie intra locuintele care sunt rezistente la daunatori si rozatoare, fara a fi nevoie de tratamente speciale. Mai mult, nu au au nevoie de multe lucrari curente pentru intretinerea in timp; se zugravesc peretii peste doi, trei ani, se repara un colt al casei care s-a ciobit peste zece ani, se arunca un strop de var pe peretii exteriori peste 15 ani. Toate acestea sunt nimic in comparatie cu lacuirea si tratarea lemnului din cinci in cinci ani. 

Casele din caramida sunt mai bune izolatoare fonic; altfel spus, asigura o mai mare intimitate caminului, spatiului interior. Acestea pot fi construite prin procedee traditionale, cu mana de lucru ieftina; aproape orice barbat stie cum se face un zid de caramida si daca nu stie inca, poate invata foarte repede, doar privind un muncitor care executa o astfel de lucrare. Parintii mei, de exemplu, au ridicat aproape singuri o casa, in anii '70, dupa orele de serviciu.
Daca iti doresti o locuinta cu mai multe etaje, tot din caramida trebuie sa o construiesti. Acestea pot fi construite oricat de inalte; la realizarea proiectului casei nu aveti restrictii de inaltime ca urmare a materialului ales; casele pot avea doar un nivel, dar si cinci-sase etaje sau chiar se pot transforma in blocuri zgarie-nori, daca au o structura de rezistenta de beton-armat.

Dezavantajele caselor din caramida

Constructia locuintelor din caramida necesita un timp indelungat pentru executie, spatiul interior nu poate fi modificat usor, din cauza structurii de rezistenta, sunt mai „reci" si necesita mai multa energie sau combustibil pentru incalzire, la cutremur cad mai repede decat cele din lemn.

Avantajele caselor din lemn

Casele din lemn sunt mai ieftine cu 30-40% decat cele din caramida; materialele folosite sunt mai ieftine, iar gradul lor de industrializare, faptul ca pot fi prefabricate intr-o mai mare masura face ca pretul sa fie si mai scazut. Astfel, acestea se se executa rapid, intr-o luna, maximum trei luni. Mai mult, in caz de cutremur, trebuie sa stii ca sunt flexibile si usoare si nu sunt periculoase. 

Acestea sunt mai racoroase, iar iarna mai calduroase, fiind izolate termic. Pierderile de caldura au fost calculate de specialisti ca fiind cu 30-40% mai mici decat la casele din caramida; popoarele nordice prefera aceasta tehnologie, ceea ce demonstreaza ca ele sunt eficiente in lupta cu temperaturile foarte scazute; casele norvegiene si suedeze sunt realizate dupa metoda sandvis;

In plus, acestea iti foera libertatea de a schimba designul de cate ori doresti. Spatiul interior poate fi usor compartimentat sau modificat; fiind case usoare, nu necesita prea multi stalpi de sustinere, ceea ce face ca spatiul interior sa fie usor de modelat. nu sunt pretentioase in ceea ce priveste tipul terenului pe care pot fi amplasate; fiind usoare, casele din lemn pot fi construite si pe terenuri slabe sau nisipoase;instalatiile pot fi ascunse in pereti; peretii fiind prefabricati, iar casele de lemn fiind construite de regula dupa proiecte tip, se poate prevedea traseul firelor de cablu sau a conductelor de utilitati.

Dezavantajele caselor din lemn

Related Posts

O casa noua - avantaje si dezavantaje

O casa noua - avantaje si dezavantaje

Un studiu a arătat că de două ori mai mulți oameni preferă casele nou construite, în locul celor deja existente. „Nou” în…

Read More
Cum sa vinzi o casa modesta

Cum sa vinzi o casa modesta

Știi adevărul. Casa ta nu arată prea bine. A devenit o glumă între tine și soția/soțul tău și poate câțiva dintre vecini. Nu …

Read More