Blog

Keep up to date with the latest news
Modifica marimea unei incaperi prin culoare

Modifica marimea unei incaperi prin culoare

Mulți oameni sunt fascinați de culori, mai ales atunci când realizează că acestea schimbă modul în care privim o încăpere. Culoarea ne poate schimba percepția în ceea ce privește mărimea unei camere și forma acesteia.

Culorile diferite sau chiar nuanțele aceleiași culori au un impact deosebit. În general, culorile mai deschise și reci tind să diminueze; vor părea mai îndepărtate.

Culorile mai întunecate și culorile calde avansează; acestea par să se îndrepte spre noi. Putem utiliza acest concept pentru a face ca un spațiu să arate mai mare sau mai mic, să schimbăm forma unui spațiu, să atragem atenția asupra punctelor de focalizare și asupra aspectelor pozitive a unui spațiu, să ascundem sau să minimizăm aspectele care nu sunt atât de atrăgătoare. Iată câteva exemple:

  • Dacă îți dorești să mărești percepția în ceea ce privește înălțimea unei încăperi, vopsește tavanul. Dacă o cameră este foarte mare dar nu pare confortabilă, vopsește tavanul într-o culoare mai închisă decât cea a pereților, pentru a face ca aceasta să nu pară atât de înaltă, astfel camera ta va fi mai plăcută. În schimb, dacă un spațiu te face să te simți claustrofobic, vopsește tavanul într-o culoare deschisă, astfel camera va părea mai înaltă. Drept urmare, camera va părea mai spațioasă.

  • Pentru a face o încăpere să pară mai mare, vopsește-o în aceeași culoare cu pereții.  Atunci când folosești culori diferite, privirea ta se oprește la linia care unește aceste nuanțe. Astfel, suprafața camerei este mult mai evidentă, vei vedea limitele. Cu aceeași culoare, spațiul pare a avea continuitate.
  • Majoritatea oamenilor cred că dacă vopsești pereții într-o culoare mai puternică va mici în mod vizibil încăperea. Nu este mereu adevărat. Contrastul este, de fapt, cel care va face un spațiu mai mic, prin faptul că atenția este îndreptată spre margini.

  • Vopseaua poate modifica forma unei încăperi. Dacă ai o cameră îngustă și lungă, vopsește pereții laterali cu o nuanță sau două mai închisă decât ceilalți pereți astfel încât aceștia să pară mai apropiați unul de celălalt. Astfel, camera va părea că are dimensiunile aproximativ egale.
  • Dungile reprezintă o cale grozavă de a adăuga stil și culoare fără să cheltuiești mulți bani. Dacă trasezi câteva dungi verticale, spațiul va părea mai înalt. Pe de altă parte, liniile orizontale vor lungi spațiul din încăpere.

  • Într-o casă mică, vopsește camerele adiacente în aceeași culoare. Făcând asta, privirea se va muta din cameră în cameră și va percepe spațiul ca fiind mai mare decât este.
  • Folosește culoare pentru a acoperi punctele neatrăgătoare. Uneori sunt aspecte care nu ne plac dar de care nu putem scăpa, cum ar fi aerul condiționat sau sistemele de încălzire. Vopsește-le în aceeași culoare ca pereții, astfel încât să nu sară în evidență.
  • Dacă îți dorești ca tavanul tău să iasă în evidență, vopsește-l într-o culoare diferită, sau orice altă parte a încăperii pe care vrei să o evidențiezi.

Există multe metode prin care poți accentua aspectele pozitive sau prin care să le elimini pe cele nedorite.

 

 

Related Posts

Culorile si starea de spirit

Culorile si starea de spirit

Anumite nuanțe declanșează reacții instinctuale și pot afecta stările noastre în cele mai subtile moduri. Iată ce trebuie să știți des…

Read More
Si tu esti pasionat de schimbare?

Si tu esti pasionat de schimbare?

Care sunt tendintele in designul interior anul acesta? In 2014 se poarta culorile saturate, deoarece acestea dau senzatia de profunzime si adauga u…

Read More