Blog

Keep up to date with the latest news
Kalachi, satul care doarme

Kalachi, satul care doarme

Un sat din Kazahstan a fost lovit de o boala misterioasa, asemanatoare sindromului Frumusetii Adormite. Incepand cu 4 ani in urma locuitorii din Kalachi au inceput sa adoarma instantaneu, indiferent de locul in care se afla. Somnul care se manifesta ca si o usoara coma, dureaza pana la cateva zile si a afectat peste un sfert din populatie. Copiii, care intr-un moment sunt plini de viata si se joaca energic, in momentul urmator devin molesiti si adorm. Unul dintre locuitori, Viktor Kazachenko se afla pe motocicleta impreuna cu sotia lui Raisa atunci cand a adormit. Din fericire nu a fost ranit grav insa simptomele care insotesc episoadele de somn nenatural provoaca suficienta suferinta: migrene acute prelungite, ameteli, greata, dificultati in miscare, pierderi de memorie chiar si halucinatii. In concluzie, nu seamana deloc cu somnul placut pe care dorim atat de mult sa il prelungim dimineata.

Doctorii si oamenii de stiinta nu au reusit sa stabileasca cu exactitate ce anume se intampla si de ce. In urma testelor au concluzionat ca toate victimele prezinta un exces de lichid cefalorahidian, situatie asemanatoare encefalopatiei. Ce anume determina insa aceasta manifestare ramane un mister.

Posibile explicatii au fost puse in legatura cu mina de uraniu dezafectata din apropiere. Dar desi nivelul de radiatii este de 16 ori mai ridicat decat normal, locuitorii nu prezinta semne de radiatie in corp. De asemenea, a fost descoperit un nivel ridicat de monoxid de carbon in locuinte dar aparent, nici acesta nu poate fi declarat oficial ca si cauza. In plus, nu a fost semnalat nici un virus cunoscut sau  vreo bacterie. De altfel, si bolile care au includ ca si simptom encefalopatia au fost excluse din lista cauzelor.

Guvernul national a cerut sprijinul si comunitatii medicale internationale pentru a gasi o explicatie, inclusiv al Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii. Publicatii internationale ca si The Guardian, The Daily Mail, BBC raporteaza ca nu au primit nici un comunicat din partea CDC atunci cand au cerut mai multe informatii.

Intre timp, autoritatile au dispus relocarea voluntara ale locuitorilor in alta regiune. Cu toate acestea, un numar suficient de mare (425 la ultima numarare) nu doresc sa se mute. Le este frica sa paraseasca tot ce au construit o viata intreaga in favoarea unui viitor nesigur material, asa cum il percep. Intrebarea insa ramane: `Ce se va intampla daca adormim cu totii?

PS. Intr-un articol postat pe site-ul www.en.tengrinews.kz se mentioneaza ca si un alt sat, aflat la mai putin de un kilometru distanta de Kalachi, a fost lovit de aceeasi `boala a somnului` iar autoritatile s-au oferit sa mute locuitorii in...Kalachi.

Surse:

www. descopera. ro

www. theguardian.com

www .dailymail.co.uk

www.bbc. co.uk

Related Posts

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Din seria cartierelor aflate în topul preferințelor studenților, dar nu numai, își face loc și cartierul Gruia. Noi am vorbit și desp…

Read More
Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Dacă te-ai hotărât să te muți la Cluj sau doar să îți schimbi locuința, noi îți spunem care sunt cele mai ”preferate&r…

Read More