Blog

Keep up to date with the latest news
Exista doua categorii de vanzatori: Tu stii in care categorie te incadrezi?

Exista doua categorii de vanzatori: Tu stii in care categorie te incadrezi?

Inainte de a scoate o proprietate pe piata ar trebui sa evaluezi cu atentie motivul sau motivele pentru care ai ales sa faci acest lucru.

La modul ideal, decizia de a vinde o proprietate ar trebui precedata de cautarea raspunsului la simpla intrebare „De ce?”. Acest pas, a carui importanta este adesea minimalizata, poate face diferenta intre a scoate o proprietate pe piata acum sau mai tarziu. Mai mult, dupa ce analizez raspunsurile, dar si situatia de pe piata imobiliara poti alege chiar sa o pastrezi. Ca si cumparatorii, in functie de motivatia care ii determina sa iasa in piata, proprietarii pot fi incadrati in doua categorii majore:

 

1.Vanzatori in scop investitional:


La prima vedere, a vinde cu intentia de a valorifica o investitie imobiliara pare o decizie total neinspirata in actualul context de piata. Dupa mai bine de sase ani de recesiune, real-estate-ul autohton este, intr-adevar, departe de „apogeu”.

 

Daca si tu te numeri printre cei care au ales sa cumpere o proprietate atunci cand piata imobiliara era in plina prosperitate in speranta de a obtine un profit consistent din revanzare, ideea de a valorifica acum investitia facuta ar echivala cu o pierdere enorma. Desigur, principalul motiv este faptul ca preturile apartamentelor s-au redus cu mai bine de jumatate din 2008 incoace.

 

Mai exista insa un scenariu de vanzare in scop investitional care poate functiona foarte bine, mai ales in contextul actual de piata. Este vorba de situatia in care decizi sa vinzi pentru a investi in altceva. Spre exemplu, un teren la periferia orasului, care nu-ti aduce momentan niciun venit (si care estimezi ca nu-ti va aduce un profit in viitorul apropiat), poate fi „inlocuit” cu unul sau mai multe apartamente pe care sa le inchiriezi ulterior. Aceeasi strategie functioneaza si in cazul in care detii o locuinta. Poti vinde un apartament vechi sau situat intr-o zona mai proasta pentru a achizitiona unul nou si/sau situat intr-o zona mai buna. Intr-o astfel de situatie, poate fi necesar sa investesti suma suplimentara de bani pe langa pretul obtinut din vanzare.

 

2.Vanzatori care au o nevoie:


       Daca in perioada de boom imobiliar o mare parte dintre tranzactiile se faceau in scop speculativ, astazi se poate spune ca „grosul” pietei este reprezentat de tranzactiile izvorate din nevoi reale – atat ale cumparatorului, cat si ale vanzatorului.

 

Din punctul de vedere al vanzatorului, nevoile pot fi multiple: probleme financiare,schimbarea locului de munca, modificari care au intervenit in familie, mutarea in alt oras etc. Specialistii precizeaza ca atunci cand apare o situatie din aceasta categorie, proprietarii se hotarasc sa vanda (in mare parte) in mod independent de contextul pietei. Decizia finala depinde insa si de cat de „presanta” este nevoia respectiva.

 

Spre exemplu, daca in cazul unor probleme financiare valorificarea unui bun imobiliar poate fi cea mai inteleapta decizie, atunci cand familia este nevoita sa se mute, exista si optiunea de a pastra locuinta pentru inchiriere. In momentul de fata insa tendinta aceasta s-a temperat vizibil, astfel ca acum primeaza acea categorie de vanzatori-cumparatori am putea spune – adica cei care vand pentru a-si cumpara o locuinta mai mare sau mai buna decat cea pe care o au deja. 

Related Posts

Cat timp iti ia sa vinzi o proprietate

Cat timp iti ia sa vinzi o proprietate

Daca esti in pozitia de vanzator, piata imobiliara se invarte in jurul aceluiasi principiu important” timpul inseamna bani”. Desi…

Read More
Achizitionarea unei locuinte

Achizitionarea unei locuinte

Esti pregatit sa achizitionezi o locuinta? Cumpararea acesteia reprezinta una dintre cele mai importante decizii din punct de vedere financiar pe care…

Read More