Blog

Keep up to date with the latest news
Evolutia preturilor imobiliare: situatia din 2015, fata de cea din 2008

Evolutia preturilor imobiliare: situatia din 2015, fata de cea din 2008

Daca aveti nevoie de o locuinta, e timpul potrivit sa va procurati una. Preturile la apartamente s-au oprit din cadere, iar in viitorul apropiat nu se prevede un alt val de ieftiniri, dar nici de scumpiri. Cel putin asta afirma expertii imobiliari, care prognozeaza pentru urmatoarele luni o usoara revigorare si stabilizare relativa a pietei, dupa un an de ,,coma" in care vanzarile au scazut in jumatate.

O analiza realizata de Imobiliare.ro releva impactul ieftinirilor consemnate pe parcursul perioadei de recesiune pe segmentul vanzarilor de apartamente. In ciuda tendintei de stabilizare a preturilor din ultimele luni, diferentele fata de varful pietei pot ajunge la peste 50%. Un efect concret - resimtit atat de cumparatori, cat si de proprietari - ar fi ca, in momentul de fata, o locuinta cu doua camere are o valoare de achizitie mai mica decat cea solicitata pentru o garsoniera in momentul de apogeu al imobiliarelor. Cea mai mare diferenta poate fi observata in Capitala, acolo unde vanzatorii si-au redus cel mai mult pretentiile. Studiul pune fata in fata preturile medii solicitate pentru unitatile locative bicamerale din blocurile vechi in luna ianuarie 2015 cu cele valabile in perioada de apogeu a pietei, atat pentru doua camere, cat si pentru garsoniere.

In prezent, in Cluj Napoca, locuintele cu doua camere se situeaza la o medie de pret de 53.686 de euro, potrivit datelor Imobiliare.ro. Spre deosebire de celelalte centre regionale ale tarii, diferenta fata de martie 2008 se situeaza la sub 30% (o scadere de 27%, de la 73.903 euro), fapt ce face din Cluj orasul cu cel mai redus declin din ultimii sapte ani. Cu toate acestea, si aici un apartament bicameral poate fi achizitionat acum la un pret mai mic decat cel solicitat pentru o garsoniera in perioada de apogeu a pietei, respectiv 56.321 de euro. O asemenea situatie se explica prin faptul ca, in 2008, pretul unui apartament cu o camera era disproportionat de mare fata de cel al unuia cu doua in capitala Transilvaniei (o diferenta de doar 24%, fata de aproape 50% in Capitala).

Apartamentele cu 3 si 4 camere s-au depreciat in ultimele 12 luni cu 3,5%, respectiv 1,5%, ajungand la pretul mediu de 995 euro/mp, respectiv 985 euro/mp, in timp ce garsonierele au ramas la acelasi pret de acum un an, 963 euro/mp.

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More