Design interior traditional intr-o locuinta moderna
Alegand stilul modern in amenajarea interiorului locuintei noastre cu greu vom da gres. Toata lumea apreciaza confortul si estetica moderna iar surse de inspiratie sunt la tot pasul, mai ales daca nu ne dorim neaparat un design deosebit, cat unul confortabil si placut vederii.
Stilul `vintage`
Totusi...poate facem parte din acea categorie care isi aminteste cu mare drag si nostalgie de casa bunicilor. Ori suntem imbolditi de un soi de mandrie cu nuanta patriotica care ne indeamna sa abordam un decor mai traditional, un decor care pune in valoare mostenirea culturala pe care o avem ca romani. Ori pur si simplu suntem constienti ca modernismul are si o directie paradoxala prin care trecutul si traditionalul este readus la viata, reconditionat si utilizat in alte scopuri decat original, cel putin in unele cazuri. Aceasta directie se traduce in revitalizarea traditionalului sub denumirea de stil `vintage`, atunci cand vorbim de design.

Deci cum procedam daca ne dorim un interior care sa ne aminteasca de copilarie, de zilele de vara petrecute la bunici, fara sa renuntam, in acelasi timp, la confortul modern? Pai excluzand ideea de a recurge la un designer profesionist, sunt cateva elemente importante de decor si amenajare pe care trebuie sa le avem.
Inainte de a trece insa la descrierea acestora, trebuie sa precizam ca stilul traditional romanesc se distinge in cel urban si cel rustic. Cel urban se caracterizeaza prin confortabil, asezat dar în acelasi timp elegant si bogat in decoratiuni. Elementele distinctive ale acestuia includ mobilierul robust din lemn masiv cu forme sculptate in relief, linii gratioase si obiecte artizanale. Amintim si de canapelele somptuoase, cu multe perne moi având texturi si forme diferite. Pe pereti regasim decoratiuni si tablouri înramate, iar perdelele sunt groase, grele si din tesaturi elegante. Despre stilul rustic vom vorbi in continuarea articolului.
Elementele stilului traditional rustic se pot imbina perfect cu trasaturile design-ului modern.
In primul rand, materialele de constructie si finisare sunt cele care stau la baza stilului rustic. Astfel, traditional sunt folosite lemnul, lutul, caramida si piatra, cu mici variatii in functie de zona . Interiorul unei locuinte moderne va recrea stilul traditional rustic daca veti urmari urmatoarele aspecte:
- Pardoseala: rustica de tip dusumea, cu lamele late si lungi si facuta din lemn de brad, pin sau stejar, cu noduri si imperfectiuni care adauga autenticitate. Ca material va sugeram parchetul din lemn masiv sau cel stratificat, al carui strat de uzura este tot din lemn natural.
- Plafonul: grinzile aparente pe plafon sunt de mare efect intr-o amenajare rustica. In cazul in care constructia are structura din lemn, finisati barnele si scandurile si lasati tot plafonul aparent. Sau acoperiti spatiul dintre grinzi si lasati-le doar pe acestea la vedere.
- Mobilierul din lemn: piese de mobilier din lemn masiv (cum ar fi o masa de dining realizata dintr-o bucata de stejar nefinisat pe margini). Ca masuta de cafea puteti folosi o masa traditionala cu 3 picioare sau o lada de zestre sculptata sau pictata. Intre noi fie vorba, o lada de zestre veche si frumoasa ar adauga o nota cu adevarat speciala in decor. Traditionale sunt si scaunele sculptate ori cu trei picioare.
- Textilele: tesaturile reprezentau un decor important in locuinta taraneasca, dupa cum bine ne putem aminti. Intr-o locuinta moderna, textilele folosite ca si accente sunt de mare efect. Scoarta, cerga, paretarul, stergarul, covorul, iuta, pernele de decor, paturi si cuverturi realizate manual, sunt cateva din optiunile pe care le aveti.
- Ce poate recrea mai bine atmosfera din casa bunicilor decat o soba traditionala cu model sau un semineu rustic?
- Alte decoratiuni si accesorii care pot face un interior modern intr-unul vintage sunt: icoanele pe sticla, picturile pe lemn, mastile traditionale, obiecte din ceramica pictate, servete rustice, cosuri de rachita si alte obiecte mostenite de la bunici si strabunici si cu valoare sentimentala pentru voi.
- Finisajele false: aici intra parchetele laminate cu decoruri exagerat patinate si uzate, grinzile decorative din poliuretan ce imita grinzile de lemn si mobilierul din scanduri sau barne lacuit lucios. Finisajele false sunt perfecte pentru cei care prefera materialele moderne dar aspectul celor vechi.