Blog

Keep up to date with the latest news
Cumparatorul cu bani gheata, visul oricarui vanzator! Mai exista asa ceva?

Cumparatorul cu bani gheata, visul oricarui vanzator! Mai exista asa ceva?

tranzactii-imobiliareCei care isi doresc o locuinta opteaza si pentru alte solutii de finantare in afara de programulPrima Casa – semn ca piata se maturizeaza si ofera mai multe optiuni.

Un client decis sa cumpere, incantat de apartamentul pe care il ai la vanzare si care iti poate vira banii in cont chiar maine, imediat dupa ce procesul de negociere este incheiat. Desigur, acesta reprezinta scenariul ideal, la care orice proprietar viseaza. Asta nu se poate intampla insa decat in cazul cumparatorilor cu putere financiara, care nu sunt constransi de conditiile si birocratia aferenta contractarii unui credit bancar. Iti spunem noi in ce masura o sa mai poti gasi asemenea clienti.

Datele raportate de doi dintre marii dezvoltatori de locuinte de pe piata locala releva ca in piata exista si destui cumparatori care dispun de bani gheata pentru achizitia unei locuinte. Potrivit specialistilor, aproximativ 25% din totalul celor care au cumparat o locuinta in cadrul unui ansamblu rezidentia in prima jumatate din 2014 au apelat la programul Prima Casa, in vreme ce o pondere mai mare, respectiv 35% din total, au facut o achizitie cu cash. Programul de finantare«Prima Casa» are o influenta puternica pe piata rezidentiala, iar momentul lansarii lui a culminat cu o dezmortire a procesului de tranzactionare, clientii avand la dispozitie o noua metoda de finantare extrem de avantajoasa.

Desigur, trebuie mentionat faptul ca exista variatii de la oras la oras si de la piata la piata. Daca in capitala aproximativ 80% din vanzari sunt prin intermediul programului guvernamental, studiile realizate arata ca in Iasi, de exemplu, doar 5% din unitati au fost tranzactionate pana acum prin Prima Casa. In cazul ansamblului din capitala Moldovei, o pondere semnificativa de clienti au achizitionat apartamente in baza economiilor din ultimii ani – la care au mai adaugat, in anumite cazuri, un imprumut de la banca.

Creditele standard in lei au devenit tot mai atractive155922_articol

De notat este faptul ca cei care nu dispun de fonduri proprii se indreapta si spre alte solutii de finantare in afara de programul Prima Casa – semn ca piata se maturizeaza si ofera mai multe optiuni. Astfel, in cazul complexului rezidential Cosmopolis, 15% dintre clienti au contractat un alt tip de credit ipotecar, in vreme ce o pondere de 25% dintre clienti au apelat la sistemul de rate la dezvoltator. Tot mai multi cumparatori care prefera sa achizitioneze o locuinta prin intermediul unui credit ipotecar standard, intrucat creditarea in RON a devenit mult mai avatajoasa.

Atunci cand nu sunt constransi de considerente financiare, cumparatorii opteaza si pentru apartamente mai spatioase. Astfel, in ultima perioada s-a observat un interes crescut pentru locuintele cu trei camere, atat timp cat acestea au suprafete potrivite si inteligent compartimentate, astfel incat spatiul de locuit sa fie fructificat la maximum. Cei care achizitioneaza astfel de apartamente sunt familii tinere, care au nevoie de mai mult spatiu.

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More