Blog

Keep up to date with the latest news
Cum negociem pretul chiriilor?

Cum negociem pretul chiriilor?

          Negocierea este o parte importanta a procesului de inchiriere iar avantajele negocierii sunt evidente. Cu toate acestea, doar o mica parte dintre potentialii chiriasi negociaza. De ce? Pentru ca `le este rusine` , cu alte cuvinte simt ca negociind pretul chiriei le-ar stirbi intr-un fel imaginea personala, ceea ce nu este cazul. Pentru ca sunt mai timizi si se blocheaza atunci cand trebuie sa sublinieze aspectele mai putin avantajoase si sa ceara o reducere de pret in baza acestora. Pentru ca nu sunt obisnuiti. Pentru ca se tem ca daca incearca sa negocieze, proprietarul apartamentului se va supara si va refuza sa mai inchirieze apartamentul persoanei care negociaza. Intr-adevar sunt proprietari care nu privesc cu ochi buni negocierea, dar daca vor refuza sa mai inchirieze doar pentru ca potentialul chirias doar a incercat sa obtina un anumit avantaj, atunci cu siguranta acel proprietar este o persoana dificila cu care probabil ati prefera sa nu aveti relatii de proprietar-chirias.

         Un consultant imobiliar profesionist se va ocupa de acest aspect in locul dumneavoastra, scutindu-va de efort, dar daca inchiriati pe cont propriu, cele cateva sugestii pe care vi le propunem in continuarea articolului va pot ajuta sa negociati eficient termenii inchirierii.

         Care este scopul negocierii?

Prin negociere dorim sa obtinem, in principal:

 • Reducerea pretului chiriei lunare;
 • Reducerea pretului chiriei pe perioada de vara, cand poate suntem plecati in vacanta/concediu si cand cererea scade;
 • Reducerea pretului chiriei pe perioada de iarna, atunci cand cheltuielile de intretinere a apartamentului si de utilitati cresc;
 • Decontarea din valoarea chiriei a costurilor suportate pentru dotarea si/sau finisarea apartamentului. Spre exemplu, apartamentul ar necesita zugravire, pe care ati putea sa o faceti dumneavoastra iar o luna nu mai platiti chiria. Sau apartamentul nu este dotat cu masina de spalat si cumparati dumneavoastra una iar costul acesteia se retrage din pretul chiriei;
 • Plata garantiei in doua sau mai multe transe;
 • Loc de parcare inclus in pretul chiriei;
 • Viza de flotant.

        Cum negociem?

Atunci cand negociem, in orice situatie, este indicat sa gandim in termeni de castig-castig sau schimb de avantaje si beneficii. Cu alte cuvinte, propunem proprietarului reducerea chiriei, spre exemplu, in schimbul unui beneficiu pe care acesta il poate obtine. De asemenea, este important sa fim amabili si respectuosi, fiind in acelasi timp naturali si deschisi. Oricine este mai dispus sa negocieze atunci cand are de-a face cu o persoana cu care se simt bine sa discute si care produce o impresie placuta. Deci care sunt acele tactici care ne pot ajuta sa negociem conditiile de inchiriere?

 • In primul rand ne informam cat de bine putem asupra preturilor care se cer pentru apartamentele de inchiriat similare din zona, care sunt cheltuielile de intretinere aproximative intr-un bloc asemanator sau chiar in blocul respectiv (aflam de la avizier, administrator), de ce facilitati dispune zona ((magazine, farmacii, scoli, parcuri, terenuri de sport, etc) si cat de aproape se afla imobilul de statiile de transport in comun. Informatiile obtinute ne ajuta in primul rand sa selectam cele mai acceptabile oferte de inchiriere pentru noi iar in al doilea rand servesc ca si punct de pornire in negociere. Cheltuieli de bloc mari = potentiala reducere a chiriei.
 • La vizionare ne prezentam punctuali, imbracati ingrijit, alaturi de persoana cu care inchiriem (daca este posibil) si cu un zambet pe buze.
 • Suntem atenti la starea generala a blocului si la cum se prezinta apartamentul, mai departe de mobilier. Anume, verificam, pe cat posibil: parchetul, gresia, starea peretilor, robinete, tevi, obiecte de mobilier, electronice si electrocasnice.
 • Discutam cu mare grija aspectele negative ale apartamentului. Daca suntem prea brutali, proprietarul ne va invita sa ne cautam o locuinta de inchiriat mai buna, mai mult sau mai putin amabil.

          Practic, negociem reducerea chiriei astfel:

 • Ne oferim sa platim mai multe luni in avans. Daca dumneavoastra vi se propune sa primiti, ipotetic vorbind, 3000 de lei pe loc ori 4000 de lei, cate 1000 de lei pe parcursul a patru luni, sunt mari sanse sa alegeti prima varianta.
 • Ne aratam dispusi sa inchiriem pe termen lung.
 • Daca suntem capabili sa facem anumite servicii utile (cum sunt diverse reparatii, ori consultanta in domenii de genul financiar), ne aratam dispusi sa le oferim si proprietarului in mod gratuit si, bineinteles, in schimbul unui avantaj.

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More