Cum e mai profitabil? Sa investesti banii in imobiliare sau sa ii tii la banca?

Depozitele bancare, solutia cu cel mai mic risc
Daca esti mai precaut din fire, varianta de a-ti pastra banii la banca iti se va parea, probabil, cea mai atractiva. In opinia specialistilor aceasta varianta este pentru multi singura alternativa viabila, cu risc minim. Astfel, trebuie sa stii ca dobanzile practicate in piata pentru depozitele bancare in euro se situeaza intre un prag minim de 2% si unul maxim de 5,5%. Astfel, daca vei decide sa tii la banca economii in valoare de 50.000 de euro, valoarea dobanzilor cumulate in decursul unui an se va situa intre 1.000 de euro si 2.750 de euro. Din aceste sume se va scade impozitul pe venit datorat statului, in valoare de 16% – fapt ce va reduce castigurile la un nivel cuprins intre 840 de euro si 2.510 euro anual. Asta inseamna ca, in final, randamentul pentru un depozit bancar in euro se va situa intre 1,68% si 5,02% pe an.
Investitiile in imobiliare redevin atractive
Pentru cei cu un „apetit” mai crescut pentru castig – dar si pentru risc -, exista si varianta unei investitii imobiliare. Extrem de populara in anii de de glorie ai pietei, aceasta optiune si-a pierdut mult din popularitate in primii ani de criza, cand preturile proprietatilor imobiliare au consemnat un declin. Totusi, in ultima perioada a inceput sa recastige tot mai mult increderea investitorilor. Pentru o achizitie in scop investitional se preteaza mai multe tipuri de active imobiliare; dintre acestea, pentru un cumparator cu un capital de 50.000 de euro, cea mai comun ar fi o proprietate rezidentiala. Desi revenirea preturilor proprietatilor rezidentiale pe un trend ascendent este de asteptat odatacu imbunatatirea situatiei economice si cresterea nivelului de trai al populatiei, este greu de crezut ca piata va mai permite in urmatorii ani obtinerea unor castiguri precum in trecut. Expertii spun ca nu vom avea un an precum 2008 in curand; de asemenea, acestia sustin ca se asteapta la o stabilizare a preturilor si dupa aceea o crestere lenta.Astfel, cumpararea unei locuinte in scopul obtinerii unui profit din revanzare reprezinta in continuare o alternativa viabila, insa are asociat un grad mai mare de risc precum si de incertitudine.
Chirie de minimum 300 de euro/luna pentru o locuinta de 50.000 de euro
Pentru o achizitie in scopul inchirierii, cele mai potrivite sunt marile centre universitare ale tarii, in frunte cu Bucurestiul, unde cererea de astfel deproprietati este cea mai mare. Potrivit ofertelor de apartamente de vanzare cu 50.000 de euro poate fi cumparata in Capitala o unitate locativa cu 2 camere intr-un bloc vechi dintr-un cartier precum Dristor sau Titan – zone bine cotate in randul chiriasilor datorita accesului facil la multiple mijloace de transport in comun, inclusiv metrou. Pentru o asemenea locuinta, un proprietar ar putea obtine din inchiriere 250-300 de euro pe luna sau chiar mai mult – cu dotarile corespunzatoare, bineinteles.
Pentru ca o locuinta sa fie atractiva din punct de vedere investitional, ea ar trebui sa ofere un randament anual de minimum 6% din inchiriere, spun specialistii Altfel spus, pentru a considera ca ai facut cu adevarat o „afacere”, din inchirierea unui imobil de 50.000 de euro ar trebui sa obtii o chirie neta(dupa plata taxelor) de minimum 250 de euro pe luna(sau 3.000 de euro pe an). Astfel, daca dintr-un venit brut din chirii de 3.600 de euro pe an (echivalentul a 300 de euro pe luna) se scad taxele catre stat rezulta un venit net de circa 3.020 de euro pe an. Asadar, se poate spune ca varianta achizitiei unei locuinte in valoare de 50.000 de euro poate fi considerata rentabila doar in cazul in care aceasta poate fi inchiriata cu cel putin 300 de euro pe luna. Aceeasi „teorie” poate fi aplicata si in cazul achizitiei unui spatiu comercial in scopul inchirierii.
Terenurile agricole, singurele „neatinse” de criza