CRITERII DE ALEGERE A UNEI LOCUINTE DE CATRE INVESTITORI !
Dacă ai o locuință de vânzare, un factor important în încheierea unei tranzacții de succes este cunoașterea omului cu care ai de-a face. În momentul de față, cumpărătorii de pe piața autohtonă pot fi încadrați în două categorii majore, fiecare având o perspectivă diferită asupra a ceea ce înseamnă o asemenea achiziție.
Dintre cumpărătorii actuali de locuințe noi, majoritatea sunt end-useri, în vreme ce o pondere de circa 25% este reprezentată de investitori. (În cazul apartamentelor vechi, cifrele diferă, desigur, însă cea din urmă categorie de cumpărători rămâne una demnă de luat în seamă.) Este important de menționat aici că profilul actual al investitorului în imobiliare diferă fundamental față de perioada de boom: acesta nu mai face achiziții speculative, cu scopul de a obține un câștig rapid, din revânzare, ci are în vedere o exploatare a proprietății pe termen lung, prin închiriere.
Iata cateva criterii care le are in vedere investitorul in momentul achizitionarii unei locuinte:
- Prețul:
Poate chiar mai mult decât end-userii, investitorii sunt foarte atenți la factorul preț – acesta trebuie să se încadreze cât mai bine într-un calcul economic raportat în raport cu venitul pe care îl poate genera din închiriere, permițând astfel obținerea unui randament de 6-9% pe an. - Zona:
Și pentru acest gen de clienți contează localizarea unei proprietăți, întrucât aceasta va afecta în mod direct potențialul său de închiriere. Un factor esențial este reprezentat de accesul la mijloacele de transport în comun (metroul este un mare plus), precum și de apropierea de facultăți, poluri de clădiri de birouri, magazine, restaurante etc. - Ușurința în administrare:
În ceea ce privește tipul proprietăților căutate, investitorii preferă apartamentele și nu vilele, având în vedere că cele dintâi sunt mai ușor de întreținut, au mai puține cheltuieli curente, reparații în timp, taxe și impozite mai mici. De asemenea, cu cât cheltuielile curente sunt mai centralizate, cu atât mai bine. - Facilitățile:
La capitolul facilități – piscină, saună, servicii de pază etc. – totul depinde de preferințele potențialilor chiriași. - Amenajarea:
Investitorii preferă, de regulă, ca amenajarea locuințelor achiziționate să fie minimală – să aibă doar finisajele interioare, echipamentele și obiectele sanitare strict necesare, iar acestea să fie ușor de înlocuit sau reparat (în caz de nevoie).