Blog

Keep up to date with the latest news
Contractul de inchiriere: ce pierzi si ce castigi daca inchiriezi astfel

Contractul de inchiriere: ce pierzi si ce castigi daca inchiriezi astfel

Inchirierea fara un contract este una dintre cele mai frecvent intalnite practici pe piata imobiliara din Romania. Drumurile dupa procurarea documentelor, costurile, dar si ideea de a face niste eforturi pe care ai putea sa nu le faci amplifica aceasta practica.

Nici cei care aleg sa semneze un contract, nu sunt neaparat feriti de probleme. Un contract de inchiriere care nu este facut conform legii, poate functiona oricand in defavoarea uneia dintre parti.

De cele mai multe ori acordurile verbale sunt periculoase, cu atat mai mult cand sunt implicate si aspecte financiare. In plus, cu sau fara intentie, chiriasul sau proprietarul pot oricand sa incalce intelegerile initiale si astfel sa intervina probleme. Astfel, este necesar un document semnat de la bun inceput intre parti, in care sa se stabileasca obligatiile si drepturile fiecaruia.

 

Proprietarii pot redacta contractele in defavoarea chiriasilor

Contractele nu lucreaza insa numai in favoarea chiriasilor. Un proprietar care are cunostinte legale si vaneaza chiriasi care sa ii scape de responsabilitati poate ajunge sa isi exploateze clientul. De exemplu, legea specifica faptul ca impozitul pe chirie trebuie platit de proprietar. Totusi, unii dintre acestia aleg sa specifice in contractul de inchiriere faptul ca acela care inchiriaza are obligatia sa achite aceasta taxa. Chiriasii trebuie sa stie faptul ca suma pe care ei o platesc proprietarului este considerata un venit impozitabil al acestuia.

Tot prin contractul de inchiriere, proprietarul se poate asigura ca, in cazul unui litigiu intre parti, chiriasul va achita toate costurile. Inclusiv avocatul proprietarului. O asemenea clauza nu ar avea de ce sa fie acceptata de catre chirias.

 

Proprietarul nu trebuie sa intre in locuinta inchiriata oricand doreste

Sunt situatii in care proprietarul poate gasi de cuviinta sa intre oricand in apartamentul inchiriat, motivul invocat fiind faptul ca este proprietatea lui. Printr-un contract de inchiriere se specifica exact conditiile in care acesta poate veni, spre exemplu in situatiile urgente care necesita asta. In restul timpului, intalnirile trebuie stabilite de comun acord, pentru a nu deranja chiriasul.

Tot pe lista riscurilor, atunci cand nu exista un contract, este faptul ca proprietarul poate sa reinchirieze oricand, fara sa anunte actualul chirias. Astfel, acesta poate fi dat afara din locuinta, fara a primi un termen in care sa isi caute o alta chirie. 

 

Contractele sunt necesare si intre cei care locuiesc impreuna

Realizarea unui contract semnat intre persoanele care locuiesc cu chirie in acelasi apartament este de asemenea recomandat de catre specialistii in domeniu. Dat fiind ca de cele mai multe ori colegii se decid sa locuiasca impreuna, este adesea intalnita situatia este in care unul dintre locatari decide sa renunte la chirie fara preaviz, iar cel care ramane se vede obligat sa sustina intreaga chirie, pana cand gaseste un inlocuitor.

Related Posts

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Cartierul Gruia - Student, caut chirie

Din seria cartierelor aflate în topul preferințelor studenților, dar nu numai, își face loc și cartierul Gruia. Noi am vorbit și desp…

Read More
Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Tu ai idee în care cartier s-au închiriat cele mai multe apartamente luna aceasta?

Dacă te-ai hotărât să te muți la Cluj sau doar să îți schimbi locuința, noi îți spunem care sunt cele mai ”preferate&r…

Read More