Blog

Keep up to date with the latest news
Ce trebuie sa stim despre certificatul energetic?

Ce trebuie sa stim despre certificatul energetic?

Cladirile sunt importante consumatoare de energie si surse majore de poluare a mediului. In aceste conditii, cheltuielile de exploatare ale acestora determina in mod decisiv valoarea cladirilor.

Certificatul de performanta energetica al unei cladiri este un document tehnic cu caracter informativ ce atesta performanta energetica a imobilului.

La nivelul Uniunii Europene se reglementeaza prin directive CE 91/2002 si se aplica tarilor membre dar si celor in curs de aderare obligativitatea ca toate categoriile de cladiri sa detina certificate energetice din care sa reiasa eficienta consumului energetic, iar pentru cele publice acest document sa fie afisat in holurile centrale.

Documentul (certificatul energetic) va atesta consumul de caldura anual specific penru incalzirea, apa calda de consum si iluminat, incadrand locuinta intr-o clasa energetica clasata pe consum de la A la G. Clasa A de consum este echivalentul unui consum de pana la 125 de kWh/mp/an, iar clasa G corespunde unui consum de peste 820kWh/mp/an.

Certificatul energetic se elibereaza de catre auditorii energetici autorizati. Expertiza tehnica presupune masurarea suprafetelor cladirii, controlul anvelopei cladirii, confruntarea facturilor la utilitati si multe altele.

Pretul pentru eliberarea unui certificat energetic variaza, in functie de suprafata cladirii, intre 1 Euro si 4 Euro/ m2. De asemenea, pretul va scadea daca suprafata este repetabila, cum este cazul apartamentelor de bloc sau al celor care detin mai multe proprietati. Eliberarea certificatului energetic se face numai catre proprietarul sau administratorul cladirii, adica un administrator va putea scoate certificat energetic pentru toata scara. Se tine seama de caracteristicile constructiei, printre care: suprafata totala a pardoselii spatiului incalzit, precum si tipul cladirii. Se va mentiona si sursa principala de incalzire, tipul instalatiei de incalzire, precum si caracteristicile instalatiei de apa calda de consum.

Certificatul va contine doua pagini : Prima pagina contine nota data de catre auditor, care incepe de la 10 la 100. Spre exemplu, o nota de 76 va insemna ca acea cladire are o eficienta energetica foarte redusa. O cladire cu un coeficient energetic bun trebuie sa aiba in jur de nota 95.

Pagina a doua specifica nota pe care cladirea ar putea-o obtine in cazul in care ar fi luate masurile prevazute de catre auditor. Eficienta unei cladiri poate fi scazuta de unele lucruri minore care pot fi remediate usor. Printre acestea figureaza usa de la intrare a cladirii care nu se inchide automat si ramine deschisa mai tot timpul, geamurile si usile care nu se inchid bine etc.

Certificatul energetic are ca scop, pe linga oferirea de informatii despre performanta energetica a cladirii si a instalatiilor aferente acesteia, si imbunatatirea conditiilor de igiena, si confort termic. Un alt scop este reducerea pierderilor energetice, respectiv a combustibililor folositi.

Valabilitatea certificatului energetic: certificatul energetic o data eliberat va fi valabil timp de 10 ani, desi expertii sustin ca perioada este prea mare. Certificatul de performanta energetica a cladirii, se elaboreaza pentru urmatoarele cladiri noi sau existente, care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate:

  1. locuinte unifamiliale;
  2. blocuri de locuinte;
  3. birouri;
  4. cladiri de invatamant;
  5. spitale;
  6. hoteluri si restaurante;
  7. sali de sport;
  8. cladiri pentru servicii de comert;
  9. alte tipuri de cladiri consumatoare de energie.

Cand avem nevoie de certificate energetice? Atunci cand dorim sa ne vindem, inchiriem, renovam sau asiguram locuinta. Avem nevoie de certificate energetic si atunci cand construim o locuinta noua sau pentru stabilirea taxelor de mediu.

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More