Blog

Keep up to date with the latest news
Ce semnificatie are ziua de 1 Mai?

Ce semnificatie are ziua de 1 Mai?

Semnificatia originara a acestei zile era de celebrare a primaverii si a renasterii naturii. Sarbatoarea zilei de 1images (1) mai provine din culturi stravechi in care, cu aceasta ocazie, erau venerati copacii si alte simboluri ale florei si faunei. In mod traditional, in aceasta zi erau adunate buchete sau cununi de flori si aveau loc dansuri ale fertilitatii in jurul unui stalp “al lunii mai”.

In perioada relativ recenta, 1 mai a devenit un prilej de sarbatorire a muncii.

Ziua de 1 mai, Ziua Internationala a Muncii a fost obtinuta cu mari sacrficii, in urma marilor miscari sindicale care au avut loc la sfarsitul secolului al 19-lea, de catre muncitorii din Chicago si New York. Alaturi de aceasta sarbatoare, acestia au obtinut si alte facilitati, precum ziua de lucru de 8 ore si numarul prestabilit de zile de concediu.

1-maiEa a devenit o sarbatoare cu adevarat importanta pentru romani in vremea regimului comunist, care a transformat-o intr-o “sarbatoare de clasa” a muncitorimii, implicit – in sarbatoare nationala. Pe timpul regimului comunist, din 1945 si pana in 1989, 1 mai era sarbatorit cu mult fast. In fabrici se organizau manifestari socialiste, discursuri patriotice si se acordau medalii pentru cei care s-au remarcat la locul de munca. Masa proletara suporta cu stoicism manifestarile, pentru ca ziua libera se incheia cu mici si bere.Mai tarziu, in anii ′80, Nicolae Ceausescu a decis ca 1 Mai trebuie sarbatorit prin munca. Coloanele de muncitori in tinute festive erau nevoite sa scandeze lozinci si sa poarte pancarte uriase.

1 Mai, dubla semnificatie pentru romani!22004049

Cu ocazia zilei de 1 Mai romanii sarbatoresc siArmindenul. Armindenii se serbeaza pentru odihna pamantului, pentru ca acesta sa dea roade bune si mai ales pentru sanatatea vitelor. Acesta este, de fapt, o ramura verde sau un pom curatat de crengi pana aproape de varf. Ulterior acesta este impodobit cu flori si spice de grau, simbolizand un vechi zeu al vegetatiei, care proteja recoltele si animalele. In zonele din Romania in care se mai pastreaza inca aceasta traditie, ramura este adusa din padure cu o zi inainte, iar de 1 Mai se pune in fata casei, unde se lasa pana la vremea secerisului. De asemenea, tot din lemnul Armindeniului se face foc atunci cind se coace prima paine facuta din faina graului nou.

Credinte populare

picnicIn mod obisnuit, cu ocazia zilei de 1 Mai oamenii ies la iarba verde, mananca miel, verdeturi si beau vin. In ajunul acestei zile, femeile nu lucreaza nici in casa, nici pe camp, pentru ca grindina si viforul sa nu se abata asupra satului. Se spune ca, de Armindeni e bine sa stai aproape de un mar inflorit, pentru ca norocul sa te 3_48583400insoteasca tot anul. In trecut, pelinul adunat in aceasta zi era un leac apreciat in tratarea malariei, durerilor de stomac, umflaturilor si bolilor de ochi. Credintele populare spun ca oamenii nu muncesc pe motiv ca nici randunelele nu-si lipesc cuibul in aceasta zi. Petrec si spera ca vor avea o vara cu vreme frumoasa, iar ziua de Armindeni le arata acest lucru: daca ploua, va mai ploua inca 40 de zile iar daca va fii vreme frumoasa, asa va fii vremea si in saptamanile urmatoare. De asemenea, o mare parte din tinerii din Romania si-au facut un obicei de a merge la malul marii pentru a sarbatorii Ziua Internationala a Muncii.

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More