Blog

Keep up to date with the latest news
Castelul Banffy in lumina reflectoarelor

Castelul Banffy in lumina reflectoarelor

In aceasta perioada, Castelul Banffy se afla in lumina reflectoarelor, atat la propriu cat si la figurat. Acest lucru se intampla datorita faptului ca reprezinta locul de desfasurare a festivalului de muzica electronica Electric Castle, dar si al altor evenimente, cum ar fi Zilele Castelului. Insa, daca nu sunteti familiari cu domeniul Banffy si va imaginati un alt castel Bran, din pacate va inselati.  Chiar daca acesta a fost odata cunoscut sub denumirea de Verssaile-ul Transilvaniei, trecerea vremii, cel de al doilea razboi mondial si neglijarea din timpul comunismului au redus castelul la un biet artifact. Restaurarea lui a inceput doar de cativa ani si probabil vor mai trece inca cativa pana cand isi va recapata aspectul de odinioara.

2

Istoria castelului Banffy pe scurt

Domeniul de la Bontida a fost donat familiei Bánffy de catre regele Sigismund de Luxemburg in anul 1387 si incepand cu anul 1437, diversi baroni din familie au construit si extins edificiul, intr-un amestec de stiluri, renascentist, baroc si romantic.  In 1944, castelul a fost rechizitionat de trupele germane, aflate atunci pe teritoriul transilvanean si transformat in spital militar. Cand s-au retras, acestea au incendiat castelul, distrugandu-l in mare parte. Iar ce nu au furat si distrus ele, au jefuit si distrus trupele rusesti. In perioada comunista, castelul a fost nationalizat si a servit ca spatiu pentru CAP si mai apoi ca si depozit pentru materiale de constructie, terenul devenind pasune. In 1999, castelul a fost declarat monument istoric si s-au inceput renovarile, iar de atunci a avut doi patroni `de vita nobila`: Printului Charles de Wales al Marii Britanii si Principesa Margareta a Romaniei (2007).  In anul 2000 World Monuments Watch includea castelul pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume. Iar in momentul actual, castelul se afla in proprietatea contesei Bánffy Katalin - fiica lui Bánffy Miklós – care locuieste in Maroc si care a concesionat pe o perioada de 49 de ani, intreaga proprietate, Fundatiei Transylvania Trust, in scopul reabilitarii si infiintarii unui centru cultural si de specializare.

Curiozitati si legende

  • Se pare ca soldatii nemti au incendiat castelul pentru a se razbuna pe baronul Miklós Bánffy care milita pe langa conducerea Romaniei si Ungariei de atunci pentru ca acestea sa se intoarca impotriva Germaniei, cu care erau aliate atunci. Localnicii mai in varsta pastreaza imaginea unui baron generos si drept fata de angajatii sai.(sursa: www. transilvaniareporter. ro)
  • In 1963, castelul Banffy a fost folosit ca decor pentru filmarile la “Padurea spanzuratilor”, in regia lui Liviu Ciulei. Un alt film care a folosit castelul drept platou de filmare a fost ?„Emisia continua?”.
  • Exista zvonuri cum ca acest castel ar fi bantuit. Prima legenda spune ca o doamna de origine nobila, avand, probabil, legatura cu familia Banffy, si-a inselat sotul, dar a fost surprinsa si data in vileag de un baiat de la grajduri. Femeia a ordonat atunci ca barbatul sa fie ucis, iar fantoma tanarului a ramas sa bantuie domeniul.  Alt zvon se refera la fantomele celor care au murit in perioada in care castelul servea ca si spital militar. „Povestile cu fantome de la Banffy au ajuns celebre in toata lumea, astfel ca o echipa de la “Ghost Hunters”, documentar difuzat pe Discovery, a decis sa ancheteze cazul. Filmarile si masuratorile lor nu au relevat existenta vreunor elemente supranaturale pe domeniul de la Banffy, dar legenda este uneori ma puternica decat orice calcule si experimente stiintifice.” Cel putin pentru strainii de loc, am adauga . (sursa: www.turism.bzi.ro)

Intr-un final, va invitam sa vedeti cu proprii ochi ce a devenit din castelul Banffy si sa va imaginati pentru cateva momente seratele tinute in vremurile de odinioara ori, de ce nu, sa descoperiti voi singuri daca fantomele castelului sunt reale. Castelul se afla in localitatea Bontida, la 31 km de Cluj iar prin cei trei lei, cat este taxa de vizitare, putem contribui la reabilitarea acestuia.

3

Related Posts

Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp

Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp

Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp 30% din volumul din Bucureşti. Iaşi a devenit al doilea cel …

Read More
O casă…pentru toate gusturile

O casă…pentru toate gusturile

Cauți să te muți la o casă nouă care să satisfacă și cele mai pretențioase gusturi? Avem locuința ideală pentru tine. Este vorba de o casă…

Read More