Blog

Keep up to date with the latest news
Casa ecologica, un trend actual

Casa ecologica, un trend actual

Printre cele mai recente preocupari ale societatii actuale se numara prezervarea mediului prin reciclare si utilizarea  materialelor ecologice. Incet, se abandoneaza sloganul `Dupa mine, potopul` si se incearca construirea unui viitor mai sigur si mai prietenos cu natura, mai ales ca `viitorul` nu este chiar atat de departe. Evident ca acest trend al `ecologismului` se manifesta si in modul de constructie al locuintelor noastre. 

Personal, simteam o oarecare reticenta fata de casele ecologice, gandindu-ma ca poate nu sunt la fel de durabile si sigure ca si cele realizate din ciment. Doar ca o casa ecologica nu presupune doar lut iar tehnologiile moderne fac  din aceasta un camin confortabil si sigur. De fapt, nu se poate  chiar vorbi de o tendinta noua, fiindca o parte din locuintele stra-bunicilor sau bunicilor nostrii tot ecologice erau.

Pe scurt,materialele de constructie ecologice sunt foarte diverse si presupun: chirpici,  baloti de paie, pamânt batatorit sau lut, paianta, saci umpluti, busteni taiati, canepa , bambus etc. Aspectul caselor ecologice este de asemenea variat, pretul este mic iar confortul este asigurat. Sunt ignifuge iar o locuinta dintr-un material cum sunt balotii de paie rezista mai bine la cutremur decat o casa de caramida. Evident sunt si aspecte mai putin impresionante, in sensul ca necesita acelasi timp de constructie ca si o casa din ciment, deoarece are nevoie de acelasi timp de uscare si asezare. Se pot folosi materiale prefabricate doar ca acestea ridica pretul la un nivel aproape egal cu cel al locuintelor traditionale. De asemenea, desi pot fi construite case ecologice cu mai multe nivele, se recomanda mentinerea unui singur pentru o mai buna distributie a temperaturii.

In continuare, va prezentam doua concepte romanesti de case ecologice, recunoscute international. Ne-am bucura daca v-ati exprima si dumneavoastra opinia cu referire la acest subiect sau daca ati oferi si alte exemple.

  • Soleta ZeroEnergy One : Casa ecologica controlata prin smartphone

Acest concept inedit realizat de o echipa de romani a devenit cunoscut in toata lumea. Casa are o arhitectura deosebita, foloseste doar energie regenerabila si poate fi controlata de la distanta printr-un smartphone. Prototipul apartine Fundatiei Iustin Capra pentru Inventica si Tehnologii Sustenabile si este expus în fata Ambasadei Statelor Unite din Bucuresti. Casa este construita din materiale naturale, reciclabile, provenite exclusiv din România, incluzând lemn lamelar încleiat pentru structura si sindrile de lemn pentru acoperis. Peretii sunt realizati din sticla prin optiunile de automatizare poti sa controlezi în timp real temperatura, iluminarea naturala si artificiala, ventilatia, consumul de energie si nivelul de securitate al casei.

soletasoletasoletasoleta
  • Casa Cob

Aceasta contructie realizata de  Ileana Mavrodin, membra in proiectul "Casa Verde" a fost inclusa de Portalul naturalhomes.org  in topul 10 al celor mai reusite locuinte ecologice din lume. Locuinta este amplasata pe Cheile Nerei, in judetul Caras-Severin, in satul Sasca Montana. Este realizata din "cob", un material de constructie compus din lut, nisip, apa, paie si alte materiale reciclabile.

cobcob interiorcob

Related Posts

Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp

Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp

Stocul de spaţii de birouri din principalele oraşe regionale a depăşit 1 milion mp 30% din volumul din Bucureşti. Iaşi a devenit al doilea cel …

Read More
O casă…pentru toate gusturile

O casă…pentru toate gusturile

Cauți să te muți la o casă nouă care să satisfacă și cele mai pretențioase gusturi? Avem locuința ideală pentru tine. Este vorba de o casă…

Read More