Blog

Keep up to date with the latest news
Baia fara faianta? De ce nu?

Baia fara faianta? De ce nu?

baie 2Atunci cand vine vorba despre amenjarea sau renovarea salii de baie, piata gresiei si a faiantei ne ofera o gama extrem de larga de produse. De la faianta de format mare si pana la mozaicul fabricat manual, de la texturi extravagante si stralucitoare la patratele in culori vii, piata este plina de modele si variante.

Dar ce se intampla atunci cand din diverse motive nu iti doresti faianta in baie? Poate ca mai degraba preferi o vopsea vesela sau o tencuiala, iar astfel sa experimentezi diverse texturi si nuante pana obti un design exact ca cel pe care il admiri in revistele de specialitate.

La alegerea unei solutii diferite fata de faianta sau gresie pentru peretii din baie, trebuie sa ai in vedere cel putin doua aspecte: dimensiunea incaperii si umiditatea. Pentru camera de zi sau cea de dormit ar fi usor de ales o vopsea, exact in nuanta pe care o doresti. La baie insa, trebuie sa ai grija ca alegerea facuta sa fie rezistenta la aburi sau chiar si la stropirea cu apa si implicit sa nu permita aparitia mucegaiului.

baie 3

In ultima perioada tot mai multi arhitecti si beneficiari au preferat inlocuirea faiantei cu tencuieli traditionale care rezista cu brio la umiditate. Folosim termenul “traditionale” deoarece aceste tencuieli au fost utilizate pentru prima data in decorarea bailor turcesti sau marocane.

In Maroc, de exemplu, exista un var special, hidrofug, care are o compozitie aparte, ideala pentru sala de baie. Prin acest material, natura a oferit marocanilor un produs care, prelucrat corespunzator, duce la obtinerea unor suprafete cu impermeabilitatea betonului din statiile de epurare. La inceput, aceasta tehnica a fost utilizata de marocani pentru etansarea cisternelor in care era tinuta apa de baut. Apoi a fost utilizata pentru pereti in interior si exterior sau pentru podele.

Tehnica de aplicare a fost data mai departe de la tata la fiu, timp de generatii. Acest material, precum si tehnica speciala de aplicare numita tadelakt a devenit extrem de populara in Europa in ultimii baie 115-20 de ani. Astfel, mesteri cu experienta si aventurieri deopotriva s-au dus chiar pana in Maroc pentru a invata aceasta tehnica. Acum, tehnica este o tehnica bine-cunoscuta si se utilizeaza deopotriva in bai sau centr SPA.

Fiecare lucrare de tadelakt este unica. Prin modul special de prelucrare se formeaza suprafete fascinante, usor ondulate si vii, cu un luciu natural care incanta privirea oricui. Prin pigmentarea mortarului, se obtin cele mai diverse culori, care difera in conditii de lumina diferita. Efectul de culoare tadelakt nu este uniform, acesta depinzind de prelucrare si de intensitatea luminii.
In ultimii ani, s-au scris carti despre tadelakt, au aparut mai multi importatori sau producatori de acest material si mai multi mesteri s-au specializat pe aceasta tehnica. Un lucru insa a ramas de neatins: prelucrarea manuala, cu unelte speciale si suprafata cu reflexa unice a peretilor realizati cu tadelakt.

Ia legatura cu un specialist si incearca numaidecat si tu aceasta tehnica speciala pentru baia locuintei tale! Cu siguranta va fi pe placul tau!

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More