Blog

Keep up to date with the latest news
Anii de criza au ridicat calitatea in constructii, dar ideile preconcepute continua sa existe

Anii de criza au ridicat calitatea in constructii, dar ideile preconcepute continua sa existe

Moderne si frumoase,constructiile noiatrag clienti aflati in cautarea unei locuinte, insa multi dintre acestia doar admira, dupa care cumpara un apartament construit in urma cu zeci de ani. Ceea ce ii indeparteaza nu este pretul, ci temerea ca lucrarea ar fi fost executata superficial. Astfel de griji au devenit neintemeiate, sunt de parare specialistii, intrucat recensiunea financiara a facut o adevarata curatenie in piata.

Apartamentele noi sunt mult mai atractive decat cele vechi, insa, in cele mai multe cazuri, cumparatorii le aleg pe cele din urma, de frica unor eventuale vicii de constructie. in trecut, au existat numeroase cazuri in care dezvoltatorii au facut rabat la calitate numai pentru a-si maximiza profiturile, situatii ce i-au convins pe nedrept pe multi clienti sa ocoleasca toate blocurile noi. Multi dintre clienti nici nu vor sa ia in considerare o locuinta intr-un iomobil nou, considerand ca cele construite pe vremea comunismului sunt mult mai rezistente. Desigur, cu totii stim ca au existat situatii neplacute datorate dezvoltatorilor care nu au ridicat blocuri mizand pe calitate, dar aceasta preconceptie nu poate dura pentru totdeauna. 

Stiai ca in cazul apartamentelor noi, ai o perioada de garantie?

Spre deosebire de locuintele vechi, apartamentele noi vin la pachet cu o serie de avantaje – de la finisaje moderne sau partitionare personalizata, pana la instalatii electrice sau lift de ultima generatie. Desigur, cel mai important beneficiu este garantia locuintei: proprietarul unei locuinte dintr-un bloc nou scapa, pentru o buna perioada, de grija reparatiilor sau a interventiilor atat din propriul camin, cat si din spatiile comune. Fie ca este vorba de interventii minore asupra finisajelor sau de probleme complexe, in perioada de garantie, proprietarul poate solicita orice reparatii. Potrivit legii, cel care suporta toate costurile este dezvoltatorul sau constructorul.

Mai mult, proprietarii apartamentelor noi sunt protejati de lege, chiar daca lipsesc anumite prevederi din contractul de vanzare-cumparare – potrivit specialistilor, Codul Civil si Legea 10/1995 reglementeaza situatiile neplacute. Spre exemplu, legea prevede o garantie pentru vicii ascunse ale constructiei, valabila pe o perioada de zece ani de la receptia lucrarii. De asemenea, viciile structurii de rezistenta sunt garantate pe toata perioada de existenta a cladirii, raspunzatori fiind toti specialistii implicati in proiect (de la proiectant si pana la furnizorii de materiale).

Cartea tehnica, echivalentul certificatului de nastere in domeniul imobilar

Clientii trebuie sa stie ca toate blocurile noi sunt obligate sa aiba o carte tehnica, in care sunt trecute toate detaliile – documentele tehnice despre proiectare si executie, materialele folosite, informatii despre receptie si exploatare, etc. Echivalentul unui certificat de nastere in lumea constructiilor, acest document se incheie inainte de receptia finala, iar proprietarul este obligat sa o pastreze pe toata perioada de existenta a cladirii, pana la demolare. Inainte de a achizitiona o locuinta, cumparatorul are datoria de a studia in detaliu aceasta carte tehnica; un prim semnal de alarma trebuie tras atunci cand garantia oferita este pe perioada scurta.

In ultimul rand, trebuie precizat un alt aspect esential. Pentru siguranta loc, clientii ar trebui sa apeleze cu incredere la ajutorul specialistilor, pentru a se convinge cu adevarat de calitatea constructiei si transparenta tranzactiei. Fie ca este vorba de un inginer, de un avocat sau de un agent imobiliar, un specialist reuseste sa depisteze anumite aspecte ascunse, pe care un ochi neavizat si ne experimentat nu le observa.

 

Related Posts

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Tendinte in amenajarea camerei copilului

Prima camera pentru bebelus este un loc in care mama si bebelusul isi vor petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru 2020, designerii…

Read More
Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

Tot ceea ce trebuie să știți despre cumpărarea unei case

O casă este adesea cea mai mare investiție financiară pe care o vei face în viață. Iata câteva sfaturi suplimentare pe măsură ce ai în vede…

Read More