2014 primul an de dupa criza?

Daca anul 2013 a fost al cincelea an de declin economic pentru piata rezidentiala, anul 2014 aduce vesti mai bune. Se preconizeaza ca anul 2014 este primul an de dupa criza economica, iar incepand cu acest an lucrurile s-au redresat si pe piata imobiliara, dupa ce aceasta a suferit o scadere majora in ultimii 5 ani.
Conform Institutului National de Statistica (INS) in primul trimestru din 2014, au fost date in folosinta 8270 de locuinte. Acest fapt ducand la o crestere de aproximativ de 7% fata de perioada similara a anului trecut.
Dupa aproape 5 ani de criza in imobiliare, o statistica releva ca cea mai mica depreciere a locuintelor a avut loc în Timisoara, ceea ce plaseaza orasul de pe Bega pe primul loc intr-un top al celor mai sigure destinatii pentru o achizitie imobiliara.
La polul opus, cea mai mare victima a ieftinirilor din ultimii ani este Bucuresti, unde piata a atins culmile in timpul boom-ului din 2008. Astfel, pretul apartamentelor in Timisoara este in prezent cu 2,3% mai mare decat in urma cu 12 luni (chiar 3% in cazul apartamentelor vechi cu doua camere, cea mai populara categorie la achizitie), spre deosebire de Bucuresti, Constanta, Brasov sau Cluj-Napoca.
In Cluj-Napoca, locuintele s-au devalorizat cu 42,6% pana la un nivel de 862/mp fata de 1.503/mp in 2008, la incepurile crizei. In Timisoara preturile au crescut in prezent cu 2,3% spre deosebire de Cluj-Napoca, unde sunt consemnate in continuare scaderi.
O relativa stabilitate in ultimul an s-a resimtit si in celelalte mari orase ale tarii, unde preturile au oscilat oarecum similar, acestea inregistrand in prezent valori cu aproximativ 2,5%-3% mai mici pe segmentul vechi. Exista o singura exceptie, Cluj-Napoca, unde preturile pe segmentul vechi se mentin la un nivel ridicat, apropiat de cel inregistrat anul trecut.
Un studiu arata ca aproximativ 90% din locuintele din Romania au o vechime de peste 90 de ani, romanii nepermitandu-si sa isi construiasca sau ca isi cumpere un apartament intr-un bloc nou. De ce s-a ajuns la asa ceva? Pentru ca economia romaneasca a suferit un declin incepand cu anul 2009, iar cea mai mare parte a populatiei nu isi permite sa investeasca intr-un spatiu nou de locuit, chiar daca ar avea mult mai multe beneficii.
Desi Romania inca nu si-a revenit din criza economica, exista romani care inca isi pot permite sa inchirieze sau sa cumpere un apartament de lux.