Blog

Keep up to date with the latest news
1 Mai- Celebrat in majoritatea statelor lumii

1 Mai- Celebrat in majoritatea statelor lumii

Pe data de 1 Mai se sarbatoreste Ziua Internationala a Muncii. Aceasta a fost stabilita in urma protestului muncitorilor din New York si Chicago, manifestare care a avut loc in anul 1886. Atunci, muncitorii au solicitat reducerea timpului de lucru la opt ore. Au avut loc demonstratii violente soldate cu raniti dar si cu pierderi de vieti omensti. O data cu trecerea timpului, 1 Mai a devenit sarbatoarea muncii in majoritatea tarilor lumii, diversele manifestari capatand amploare pe masura ce autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera. Cu timpul, 1 mai a devenit sarbatoarea muncii in majoritatea statelor de pe Glob, diversele manifestari capatand amploare pe masura ce autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera.

In Statele Unite Ale Americii, Ziua Muncii nu este vazuta in mod special ca o zi a organizatiilor politice. Este mai mult asimilata gratarelor, autostrazilor congestionate si ca ultimul lung weekend al verii. Acelasi lucru se intampla si in Australia sau Elvetia, unde 1 mai nu este o sarbatoare oficiala. In Statele Unite sau in Canada Ziua Muncii este sarbatorita in alte zile ale anului.

In Romania, a devenit o sarbatoare cu adevarat importanta pentru romani in vremea regimului comunist, care a transformat-o intr-o "sarbatoare de clasa" a muncitorimii, implicit - in sarbatoare nationala. Pe timpul regimului comunist, din 1945 si pana in 1989, 1 mai era sarbatorit cu mult fast. In fabrici se organizau manifestari socialiste, discursuri patriotice si se acordau medalii pentru cei care s-au remarcat la locul de munca. Masa proletara suporta cu stoicism manifestarile, pentru ca ziua libera se incheia cu mici si bere.Mai tarziu, in anii ′80, Nicolae Ceausescu a decis ca 1 Mai trebuie sarbatorit prin munca.

In majoritatea tarilor vest europene, incluzand Germania, Franta, Finlanda, Polonia , Norvegia, Italia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Suedia, ziua de 1 mai este zi libera. De asemenea aceasta zi este celebrata in tari din America Centrala, precum Costa Rica si Panama, dar si in zona Caraibelor, incluzand Cuba. In America de Sud, ziua de 1 mai este sarbatorita in Bolivia, Argentina, Ecuador, Chile, Brazilia, Venezuela, Guyana, Peru. De asemeni, este o zi sarbatorita in Mexic, Rusia, Thailanda sau Vietnam.

In Marea Britanie, sarbatoarea de 1 mai a fost legiferata in anul 1978. Totusi, se obisnuia ca sarbatoarea sa fie programata in prima zi de luni a lunii mai, pentru a se reduce pierderile din sectorul industrial.

In China, sarbatoarea muncii a fost extinsa pentru o perioada de trei zile in anii 1990. Guvernul chinez a mers chiar mai departe, transformand-o intr-o serbare de 7 zile, prin mutrea week-end-ului anterior si a celui posterior saptamanii respective in succesiunea celor 3 zile. Republica Populara Chineza a redus, insa , aceasta festivitate la numai o zi in anul 2008, zi in care au fost readuse la viata trei mari festivaluri traditionale chinezesti : Festivalui Vasului Dragon, Ziua curateniei mormintelor si Festivalul simbolurilor si superstitiilor.

Related Posts

Cele mai neobisnuite traditii de Paste

Cele mai neobisnuite traditii de Paste

 Filipine Filipinezii catolici au un obicei ciudat în perioada Paștelui. Ca o pedeapsă pentru păcatele lor, participanții din cadrul…

Read More
Craciunul in locuintele moderne

Craciunul in locuintele moderne

Sarbatorile de iarna se apropie. Decoratiunile traditionale de Craciun sunt primitoare si inspira un aer cald, dar poate nu sunt potrivite pentru cei …

Read More