Romania a inregistrat o evolutie economica in ultimii 7 ani

imagesRomania este printre putinele state est-europene care a continuat evolutia economica, de la inceputul crizei financiare globale, conform analizelor realizate de economisti. Cu toate ca nu exista vreo garantie ca aceasta tendinta va continua, specialistii in economie avertizeaza ca va fi nevoie de un plan strategic pe termen lung. Tara noastra a continuat sa faca progrese economice in ultimii sapte ani, in ciuda recensiunii financiare globala. Totusi, pentru a continua acest traseu, sunt necesare anumite masuri, subliniaza specialistii.

„Capcana veniturilor medii” apare cand cresterea economica a unei tari stagneaza, dupa atingerea veniturilor medii per cap de locuitor Economiile emergente se confrunta cu aceasta problema in momentul in care salariile cresc, dar competivitatea scade (din punct de vedere al costurilor), acestea neputand concura nici cu tarile avansate (cu tehnologie de varf), nici cu tarile in curs de dezvoltare (unde costurile sunt mult mai mici) .

Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, Polonia, Romania si Rusia au facut reale progrese economice in ultimii 14 ani. Pe de alta parte, de la inceputul crizei financiare din 2007, toate economiile dezvoltate au inregistrat scaderi, cu exceptia Australiei. Scaderile cele mai mari au fost inregistrate incepand cu 2007 de catre economiile puternic afectate de criza din zona Euro – Italia, Spania, Portugalia si Grecia. Dupa ce au fost analizate aceste modeificari, Grecia a iesit din topul primelor 30 de state.

Multe state nord-europene au avut performante bune in mod constant, conform raportului,dar in afara Europei, Singapore este singura ce ocupa un loc fruntas. Statele Unite ale Americii si Marea Britanie au inregistrat regrese in topul pietelor dezvoltate intre anii 2007 si 2012, in timp ce niciuna dintre tarile MINT (Mexic, Indonezia, Nigeria si Turcia) nu a reusit sa se situeze in top 30, desi toate au inregistrat progrese incepand cu anul 2000.

Pareri despre "Articol: Romania a inregistrat o evolutie economica in ultimii 7 ani"

Lasati un comentariu

You have to be logged in to post a comment. Log in?

Puteti folosi aceste taguri si atribute HTML HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Captcha