Numarul solicitarilor pentru Prima Casa a urcat cu 40%

Numarul romanilor care vor sa acceseze un credit prin programul „Prima Casa” a crescut semnificativ fata de anul trecut. Daca de-a lungul lui 2013, ritmul mediu al solicitarilor a fost de aproximativ 100 dosare/zi,  in ultima perioada acesta a crescut la 140 solicitari/zi, potrivit informatiilor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.prima-casa6

Popularitatea programului „Prima Casa” este intr-o continua crestere. Numai de la inceputul anului 2014, au fost acordate circa 9.000 credite garantate de stat, conform celui mai recent raport al FNGCIMM. In plus, luna aprilie a adus o crestere simtitoare a numarului de solicitari zilnice, ajungandu-se la 140 dosare/zi. Desigur, reprezentantii sunt incantati de aceste evolutii si o percep ca o perspectiva oprimista pentru viitor. Un mare interes pentru a cumpara locuinta nu poate insemna decat o evolutie pozitiva a economiei Romaniei.

Valoarea totala a creditelor acordate in primele patru luni ale anului se ridica la circa 310 milioane euro, in timp ce valoarea medie a finantarii accesate este de 35.600 euro. Mai bine de jumatate dintre garantiile acordate sunt mai mici de 40.000 euro (56%), in timp ce 19% dintre clienti au primit intre 40.000 si 50.000 euro, iar 23% dintre acestia au luat cu imprumut o suma mai mare de 50.000 euro.

Cele mai multe credite prin programul guvernamental au fost acordate celor care au cumparat o locuinta veche, in timp ce doar 30% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de imobile construite dupa anul 2008. Astfel, creditele acordate pentru apartamentele cu doua camere reprezinta aproximativ 51% dintre solicitari, pentru locuintele cu trei camere 29% dintre solicitari, pentru garsoniere: 11% dintre solicitari in timp ce pentru locuinte cu patru camere, solicitarile reprezinta doar 6% din total.

Totodata, cele mai multe solicitari pentru un credit „Prima Casa” au fost inregistrate in Bucuresti (28% din total), Ilfov (7,9%), judetul Cluj (7,1 %), judetul Timis(5,9 %), urmate de judetele Constanta, Brasov, Sibiu si Iasi cu procente mai mici. La nivelul anului 2014, a fost alocat deja bancilor participante in program un procent de circa 95% din cele 1,2 miliarde lei, puse la dispozitie de Guvernul Romaniei. In cei cinci ani de existenta, circa 115.000 romani si-au cumparat o casa cu ajutorul programului „Prima Casa”, valoarea totala a creditelor garantate fiind de 4,4 miliarde euro.

Pareri despre "Articol: Numarul solicitarilor pentru Prima Casa a urcat cu 40%"

Lasati un comentariu

You have to be logged in to post a comment. Log in?

Puteti folosi aceste taguri si atribute HTML HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Captcha