Cota redusa de TVA de la 24% la 5%

Pentru reducerea cotei de TVA pentru locuintele de vanzare, indiferent de numarul de camere, e nevoie ca acestea sa indeplineasca anumite conditii, cum ar fi:

  • Sa aiba o suprafata utila de maximum 120 mp, inclus anexe;
  • Sa aiba o valoare maxima (inclusiv terenul pe care este construita) care nu depaseste suma de 380.000 lei (exclusiv TVA) - 87.000 - 88.000 Euro;
  • Sa poata fi locuita ca atare la momentul vanzarii;
  • terenul pe care este construita locuinta sa nu depaseasca suprafata de 250 metri patrati, inclusiv amprenta la sol a locuintei in cazul caselor de locuit individuale. (in cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte.) .

Pentru a se putea aplica aceasta cota, de 5%, cumparatorul trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile legale.

Conditiile referitoare la cumparator sunt relativ putine: orice persoana fizica, indiferent de starea civila, poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%. Prin locuinta, conform art. 140 din Codul Fiscal, se intelege constructia alcatuita din una sau mai multe camere de locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care satisface cerintele de locuit ale unei persoane sau familii.

De TVA-ul de 5% pentru apartamente nu poate beneficia o persoana juridica, din cauza diferentelor a modului de impozitare a veniturilor acestor categorii de persoane, dar TVA-ul este aplicabil in cazul cladirilor, daca indeplinesc conditiile din Codul Fiscal, art. 140 alin. 2 lit. a si b.

La articolul 140, alineatul (2^1) cu urmatorul cuprins:

,,(2^1) Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei. In sensul prezentului titlu, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege:

a) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari;

b) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap.

Pareri despre "Articol: Cota redusa de TVA de la 24% la 5%"

Lasati un comentariu

You have to be logged in to post a comment. Log in?

Puteti folosi aceste taguri si atribute HTML HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Captcha