Clujul de odinioara. Cum functiona piata imobiliara in secolul al XVI-lea

Clujul a cunoscut o dezvoltare imobiliara impresionanta pana acum, insa, piata imobiliara are o vechime de peste 400 de ani. Spre exemplu, in anul 1561, in Cluj exista deja un regulament cu privire la modul in care se putea face vanzarea locuintelor si a proprietatilor.

cluj napoca ilustrat sec 19

Daca in 2014, o locuinta de vinde prin intermediul agentiilor imobiliare, in secolul XVI, lucrurile stateau diferit. Potrivit regulamentului, vanzarea unei proprietati trebuia anuntata 3 duminici la rand, in biserica, astfel incat locuitorii orasului sa fie primi care afla de aceasta oportunitate. Istoricii spun ca orasul de pe Somes era la fel de scump si in secolul XVI. Potrivit acestora, o locuinta era la fel de scumpa ca un adevarat conac de la tara. Locuitorilor le era garantat modul in care acestia puteau sa cumpere sau sa isi vanda proprietatile. Nu orice putea sa cumpere, in acest fel pastrandu-se privilegiul de a locui intre zidurile orasului. Un lucru interesant era faptul ca nobilii nu erau bineveniti in acest oras, deoarece acestia puteau avea propriile privilegii si scutiri, care puteau veni in contradictie cu cele ale locuitorilor Clujului. Intre timp, Clujul a devenit unul dintre cele mai importante orase din Transilvania datorita privilegiilor si drepturilor obtinute in trecut. Nu degeaba i se mai spune si "Orasul comoara"!

cluj napoca piata centrala, ilustrat sec 19

Pareri despre "Articol: Clujul de odinioara. Cum functiona piata imobiliara in secolul al XVI-lea"

Lasati un comentariu

You have to be logged in to post a comment. Log in?

Puteti folosi aceste taguri si atribute HTML HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact Captcha